IAȘI – Salariile „băieţilor deştepţi” din urbanism, direcţia cea mai acuzată de corupţie din Primărie

Data:

Urbanismul este „cenuşăreasa” administraţiei locale. Suspiciunile de corupţie, timpii mari de aşteptare pentru eliberarea unui act urbanistic şi deficitul de personal sunt, poate, cele mai mari probleme ale Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism (DAU), o direcţie care numără aproape 40 de angajaţi. Şefii DAU ridică lunar câte aproape 10.000 lei (net), numărându-se printre cel mai bine plătiţi funcţionari ai municipalităţii. În cadrul DAU, salariul mediu net trece pragul de 7.000 lei: acest nivel salarial este aproape dublu faţă de câştigul mediu din Iaşi.

Arhitectul-şef Alexandru Mustiaţă (FOTO), şef al DAU, a găsit „vinovatul” pentru scandurile imobiliare ale direcţiei: presa. „Scandaluri este mult spus. Sunt anumite situaţii pe care unii jurnalişti le expun în anumite moduri, uneori subiectiv şi chiar tendenţios”, a declarat Mustiaţă.

Citește și Citește și: Judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre experții care construiesc Curtea Internațională Anticorupție

Dar, ceea ce omite arhitectul-şef să spună este că procurorii DNA şi DIICOT investighează suspiciunile de corupţie, iar în dosare există inclusiv denunţuri ale unor foşti angajaţi ai DAU. În ultimii doi ani, a devenit o obişnuinţă ca organele de cercetare penală să solicite documente de la DAU: sunt anchetate numeroase situaţii în care construcţii ilegale au devenit peste noapte legale, cu aportul unor funcţionari, conform procurorilor.

Ce salarii au cei care trasează soarta urbanismului ieşean

Direcţia are circa 40 de angajaţi distribuţi în 7 departamente (servicii, birouri, compartimente), în condiţiile în care deficitul de personal este de cel puţin 15 salariaţi. Câştigul lunar net ajunge, în medie, la aproape 7.000 lei. Cel mai mic salariu este de 4.000 lei (un inspector de la un compartiment denumit pompos „Design şi Arhitectură Urbană”, dar despre activitatea căruia nu sunt cunoscute prea multe informaţii), iar cel mai mare este al arhitectului-şef (9.700 lei). Peste 9.700 lei, dar cu câţiva lei mai puţin faţă de arhitectul-şef, mai încasează şefa GIS Cadastru (Paula Finaru) şi Raluca Mocanu (şefa Serviciului Autorizare Construcţii). Alţi doi şefi din cadrul direcţiei (Elisabeta Ciobanu de la Publicitate Urbană şi Cristinel Ţarna de la Autorizare Reţele) câştigă câte 9.300 lei lunar. În top urmează un inspector superior de la Publicitate Urbană (Ioana Turtă) care, din informaţiile ZDI, beneficiază şi de un spor de 10% pentru implicarea în proiecte europene astfel că salariul net ajunge la peste 7.500 lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...