În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

Data:

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași, după aproape 20 de ani de la inițierea proiectului.

Inițial, investiția trebuia suportată în mare parte din fonduri europene, dar întârzierile majore în implementare au dus la situația în care finanțarea este asigurată în special cu bani guvernamentali și din credite.

Din 8 spitale regionale au rămas doar 3

Fondurile UE reprezintă doar 11% din valoarea proiectului. Conform datelor oficiale, investiția se ridică la 3,3 miliarde lei, respectiv: 1,64 miliarde lei de la bugetul de stat, 1,25 miliarde lei dintr-un împrumut făcut de guvern și doar 360 milioane lei din bani UE nerambursabili.

Citește și Agenția Națională de Integritate îl protejează pe Cătălin Cîrstoiu. Nu răspunde dacă este în incompatibilitate

Demersurile pentru un spital regional la Iași datează de la finalul anilor ’90 când a început o construcție în acest sens în Copou. La începutul anilor 2000, proiectul a fost sistat.

Discuțiile au fost reluate în 2005: ministrul Sănătății de la acea vreme (Eugen Nicolăescu) vorbea despre 8 spitale regionale în cadrul unei întâlniri cu lumea medicală ieșeană. Anii au trecut, iar din 8 unități au rămas 3: Iași, Cluj și Craiova.

S-a pierdut cursa finanțării cu bani UE

În perioada 2007 – 2016, autoritățile din cele trei orașe au avut lungi discuții despre amplasarea obiectivelor. În toată această perioadă, mai multe voci au acuzat că a fost pierdută cursa finanțării celor trei spitale regionale cu bani UE, cea mai relevantă poziție din acest punct de vedere fiind a fostului comisar european Corina Crețu.

Decizia de a finanța cele trei spitale cu bani UE fusese adoptată în 2014, de comun acord cu Comisia Europeană.

Citește și Cum reușește Cătălin Cîrstoiu să îndeplinească 4 funcții importante într-o zi: nu răspunde la telefon

Dar, elaborarea studiilor de fezabilitate a fost întârziată (în 2018 au fost gata), iar contractele UE au fost semnate abia în decembrie 2019.

Venirea pandemiei și criza de pe piața construcțiilor au determinat necesitatea de a actualiza studiile. Punctul final a fost abia în octombrie 2023, când Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai fiecărui spital.

Articolul integral în Ziarul de Iași/ ziaruldeiași.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Ziaruldeiasi.ro

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Deputatul Mihai Polițeanu și REPER au făcut alianță la Ploiești, pentru Consiliul Județean

Deputatul Mihai Polițeanu și REPER au făcut alianță la...

Profesor la Universitatea din Oradea condamnat pentru fraudă cu fonduri europene | Bihoreanul

Profesor la Universitatea din Oradea condamnat pentru fraudă. Ioan...

Candidatul PNL la CJ Brăila lăudat de învățătoarea lui într-un film electoral | De Brăila

Candidatul PNL la CJ Brăila lăudat de învățătoarea lui...