Înmatriculările de mașini uzate, în creștere față de anul trecut. Mașinile diesel sunt în continuare preferate| Ziarul de Iași

Data:

Înmatriculările de mașini uzate au crescut în primul trimestru din 2024, față de anul trecut, cu 12,6%. În schimb, a scăzut cu 10% numărul de autovehicule noi.

Contrar a ceea ce ar vrea Uniunea Europeană, mașinile diesel sunt mai mult de jumătate și în creștere față de 2023. Jumătate din autoturismele care au ajuns pe străzile ieșene sunt fabricate cu mai bine de 10 ani în urmă.

Mai avem de așteptat mulți ani până când vom vedea circulând pe străzile Iașului preponderent mașini noi.

Asta deoarece piața auto a mașinilor la mâna a doua este în continuă creștere la Iași, iar unii dealeri auto locali vorbesc de vânzări mari pe acest segment chiar și în primele trei luni din 2024, în ciuda declinului general al pieței auto în România în primul trimestru al acestui an.

Evident, nu este o tendință observată de ieri și de azi, fiind un fenomen deja cunoscut, determinat în principal de preferințele românilor pentru opțiuni mai accesibile din punct de vedere financiar.

Nici mașinile electrice nu par să câștige teren, cel puțin printre ieșeni, mai ales că din acest an s-a redus la jumătate valoarea ecotichetelor din Programul Rabla, situație care a afectat interesul, și așa scăzut, pentru autoturismele cu motoare electrice sau hibride.

Citește și Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Înmatriculările de mașini uzate și pentru că AFM a înjumătățit în 2024 valoarea ecotichetului pentru mașini electrice

Daniel Iacob, directorul general al Open Auto Center din Iași, dealer autorizat SsangYong și Piaggio, spune că anul trecut a remarcat o creștere semnificativă a vânzărilor de mașini rulate comparativ cu anul 2022, la fel și în primul trimestru al acestui an față de aceeași perioadă a anului anterior.

Cerere pentru mașini electrice există, dar, se pare, doar cât timp se dau și bani de la stat.

Ieșeanul Bogdan Balanișcu, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, minister care coordonează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), de unde vin banii pentru Programul Rabla, vede partea plină a paharului: reducerea la jumătate a valorii ecotichetului pentru mașinile electrice dublează numărul de persoane care pot beneficia de acest program, fiind menținut același buget.

Citește și Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Articolul integral, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related