„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

Data:

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași și modul de operare al lui Cristin Zămosteanu. De la evaziune fiscală, accesare de fonduri europene până la funcționarii corupți care închideau ochii la ilegalități, toate aceste infracțiuni se regăsesc în „Veranda”.

Procurorii au făcut un rechizitoriu „fluviu” care se întinde pe 600 de pagini pentru cei 27 de inculpați.

Rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul „Veranda” creionează portretul unui oraș acaparat de interesele investitorilor imobiliari.

„Să vedem cum o „îmbrăcăm” ”

Instituțiile care ar trebui să apere interesul public stau sluj, închid ochii și falsifică acte pentru a îndeplini dorințele constructorilor, iar funcționarii publici devin slujbași privați.

Dacă o documentație transformă legea în preș de șters picioarele, arhitectul-șef al municipiului se prezintă la investitorul respectiv cu soluția: „Să vedem cum o „îmbrăcăm” ”.

Primăria, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Locală sau chiar Inspectoratul Poliției Județene sunt tot atâtea instituții aflate la dispoziția samsarilor imobiliari.

Citește și Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

În agenda de telefon a lui Cristin Zămosteanu, arhitectul-șef al municipiului este „Arh Șef Alex”, șeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local este „Primărie Florin”, iar viceprimarul este „Gabyyy Gabyyyyyy”.

Dar numele lui Cristin Zămosteanu din rechizitoriu ar putea fi înlocuit probabil cu al oricărui investitor imobiliar controversat.

Procurorii au lucrat 6 ani la „Veranda”

Câți ieșeni știu unde în spatele magnoliei din fața Primăriei se află biroul primarului Mihai Chirica și câte dintre problemele Iașului au o masă întreagă dedicată în acel birou, așa cum o au imobiliarii?

Citește și Prosumatorul de energie termică, un concept nou, ce ar putea schimba termoficarea în România | Interviu cu Sergei Faschevsky, Norsk Energi

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au lucrat aproape șase ani de zile la dosarul „Veranda” și au audiat 95 de martori, mulți dintre ei intrând ulterior pe lista celor 27 de inculpați trimiși în judecată.

Ancheta a urmărit afacerile derulate de Cristin Zămosteanu și firmele acestuia începând din 2012, plecând de la o „învârteală” tipică pentru o evaziune fiscală oarecare.

Una dintre firmele controlate de Zămosteanu, M.Chim SRL, construia blocuri, dar apartamentele erau vândute de Zămosteanu ca persoană fizică, plătind taxe mult mai reduse.

Treptat, ancheta s-a extins, atunci când s-a constatat că blocurile erau construite cu încălcarea gravă a legii.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: ziaruldeiasi.ro

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din Ucraina | info sud-est

Succesorul lui Putin și reacția rușilor la războiul din...

Proteste pentru Cultură de Noaptea Muzeelor. Sindicatele acuză subfinațarea | Crișana

Proteste pentru Cultură de Noaptea Muzeelor. Sindicatele acuză subfinațarea...

Întârzieri la toate proiectele Primăriei Iași: Depoul Dacia și molozul lăsat în urmă | Reporter de Iași

Întârzieri la toate proiectele Primăriei Iași: Depoul Dacia și...

Droguri vândute de la geamul bucătăriei unui apartament din Brăila | De Brăila

Droguri vândute de la geamul bucătăriei unui apartament din...