Inspectorul preferat al lui Netejoru se întoarce ca judecător la Curtea de Apel București

Data:

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi din data de 1 februarie cererea judecătoarei Carmen Cosma de revenire la Curtea de Apel București de la Inspecția Judiciară. Cel mai probabil, ea va ocupa un post de judecător în cadrul secțiilor penale.

„Solicitarea doamnei judecător COSMA CARMEN, inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare, privind continuarea activității la Curtea de Apel București la încetarea mandatului de inspector judiciar”, se arată pe ordinea de zi.

Cosma a fost inspectorul preferat al fostului șef al inspecției judiciare Lucian Netejoru, ieșit între timp la pensie.

Cât a fost angajata IJ, din 2021, Cosma a avut în lucru o serie de dosare care s-au finalizat cu rezultate catastrofale la instanța supremă după ce au fost contestate de cei acuzați de comiterea unor abateri disciplinare.

„Realizările” inspectoarei Cosma

Astfel, Carmen Cosma, a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Costin Andrei Stancu – care a decis că Secție Specială de anchetare a magistraților contravine legislației europene – şi l-a trimis în faţa Secţiei disciplinare pentru judecători a CSM.

Tot Cosma, magistrat care a absolvit facultatea de Drept în urmă cu aproximativ 40 de ani, a avut în analiză discuțiile mai multor magistrați de pe un forum al judecătorilor. Inspecția Judiciară a propus în 2021 secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe Facebook.

Atunci, printr-o adresă înaintată șefului CSM, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ) propunea suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ. Cererea IJ a fost respinsă de Secția pentru judecători a Consiliului, iar Netejoru a atacat decizia la instanța supremă, care i-a respins definitiv demersul.  

Potrivit declarație de avere depusă în 2023, Cosma a câștigat la Inspecția Judiciară în anul fiscal 2022 sume uriașe. Astfel, a încasat 334.000 de lei de la IJ reprezentând diurnă detașare și salarii și 104.000 de lei drepturi salariale restante de la Tribunalul București. În total, 408.000 de lei, adică 34.000 de lei pe lună, echivalentul a 7.000 de euro net/lună.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de ore

10.500 de fapte contravenționale, constatate în doar 24 de...