Iohannis a ignorat solicitările magistraților și a promulgat legea privind desființarea SIIJ

Data:

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea legii privind Codul de procedură penală.

Decretul a fost semnat în aceeași zi în care Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de respingere a excepțiilor de neconstituționalitate invocate de USR și AUR împotriva legii de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Președintele a ignorat solicitarea a trei asociații de magistrați, care i-au cerut cu două zile înainte să aștepte verdictul Comisiei de la Veneția pe tema desființării SIIJ.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită președintelui României să retrimită Parlamentului legea privind desființarea Secției Speciale, pentru valorificarea avizului Comisiei de la Veneția.

Solicitarea vine în contextul în care România s-a obligat să îndeplinească obligațiile din tratatele la care este parte.

Comisia Europeană a cerut să fie respectate deciziile Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a fost sesizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei referitor la noul proiect de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, urmând a publica Avizul în martie 2022.

„România a aderat la Consiliul Europei (CE) în 1993. Aderarea la Consiliul Europei, organizație fondată pe principiile respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru valorile democrației și ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO)”, arată cele trei asociații ale magistraților.

Comisia Europeană, prin numeroase rapoarte MCV, a solicitat României să țină seama în mod corespunzător de avizele Comisiei de la Veneția.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronul Fermei Dacilor rămâne în arest la domiciliu. Decizia e definitivă

Patronul Fermei Dacilor rămâne în arest la domiciliu în...

Partidul Comasat Român face praf statul de drept

Partidul Comasat Român face praf statul de drept. Modificarea...

Primul primar USR dintr-un oraș care pleacă la PSD

Primul primar USR dintr-un oraș care pleacă la PSD...