Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula, scăpați de Înalta Curte

Data:

Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula, scăpați de Înalta Curte. Un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, luni, recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva hotărârii prin care Consiliul Superior al Magistraturii a declarat ca neîntemeiată acțiunea disciplinară îndreptată împotriva a două judecătoare de la Judecătoria Beiuș și a unui fost magistrat la aceeași instanță, acuzați de exercitarea funcției cu gravă neglijență.

Este vorba de magistrații Emilia Elena Prahanca, Raluca Meda Baciu și Nicolae Liposchi, a căror cercetare disciplinară a pornit pe 23 mai 2023, în baza unei sesizări formulate de Ministerul Finanțelor Publice. Judecătorii erau suspectați că i-ar fi favorizat pe oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, prin oprirea procedurilor de executare silită pe care ANAF le-a declanșat împotriva lor și a unor firme pe care le patronau.

Într-un răspuns pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro, inspectorii judiciari au arătat că judecătorii Prahanca, Baciu și Liposchi au dispus ”măsura suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestație la executare și suspendare executare silită, precum și (…) suspendarea provizorie a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție și afectarea imaginii justiției ca serviciu public”.

Citește și A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii în perioada luptei pentru salvarea sitului Roşia Montană

Despăgubiri sau ajutor ilegal?

Prin procesele deschise la Beiuș, Fiscul încerca să recupereze la frații Micula 395 de milioane de euro, sumă plătită de Guvern, în decembrie 2019, celor doi oameni de afaceri și către opt din firmele lor. Aceștia bani au stârnit controverse, fiind achitați acum cinci ani, în urma unei decizii a Tribunalul Internaţional de Arbitraj, ca despăgubiri pentru revocarea facilităţilor din zonele defavorizate.

În schimb, Comisia Europeană a stabilit că sumele au reprezentat ajutor ilegal de stat şi a cerut recuperarea banilor. În acest context, în 2022, ANAF a demarat executarea silită a proprietăților lui Ioan și Viorel Micula. Aceștia au contraatacat prin procese la Judecătoria Beiuș, prin care au contestat executarea silită sau au cerut suspendarea provizorie a măsurii. Mai multe citiți în Bihon.ro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...