Transformarea avocaților în magistrați fără concurs, respinsă de judecători

Data:

Transformarea avocaților în magistrați fără concurs, respinsă de judecători. Asociația Forumul Judecătorilor din România (AFJR) arată că numirea acestora nu se poate face exclusiv pe baza unor criterii de vechime, competență profesională în profesia din care provin și probitate, așa cum a propus Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR).

„Deși situația posturilor vacante este în prezent la un nivel deosebit de critic (peste 1000), singura soluție este declanșarea rapidă a unor noi concursuri de admitere în magistratură, meritocrația fiind o condiție implicită pentru ocuparea posturilor de judecător.

Este esențială implicarea Institutului Național al Magistraturii, astfel încât admiterea în profesia de magistrat să fie realizată prin examinarea riguroasă a candidaților, așa încât să fie evaluate efectiv cunoștințele teoretice ale acestora și urmându-se cursuri de formare profesională pentru cei recrutați”, se arată într-un comunicat al AFJR.

Judecătorii din AFJR mai atrag atenția că admiterea prin interviu și fără un examen real „reprezintă o soluţie păguboasă care creează un dezechilibru major şi care, în realitate, opreşte accederea în magistratură a celor cu adevărat motivaţi, experiența din urmă cu 10 ani dovedind acest fapt și determinând eliminarea acestui mecanism, la presiunea Comisiei Europene și a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Citește și: Procuror refuzat la șefia celei mai importante secții din Parchetul General. Candidatul fără rechizitorii a picat testul CSM

Singura soluție, mai multe concursuri

În plus, raportul Comisiei Europene din anul 2023 privind statul de drept – Capitolul consacrat situației statului de drept din România a reținut că numărul concursurilor pentru admitere în magistratură nu este suficient în prezent pentru a compensa exodul magistraților și pentru a remedia deficitul pe termen scurt, în special având în vedere cerința privind vechimea care se aplică în cazul instanțelor superioare și al parchetelor.

În consecință, „sunt necesare măsuri rapide pentru organizarea unor concursuri meritocratice de admitere în profesie, astfel încât activitatea de judecată să nu aibă de suferit în detrimentul justițiabililor, iar numirea judecătorilor să fie făcută având în vedere criterii obiective, care să aibă la bază competenţa profesională dovedită prin concurs/examen, integritatea şi eficienţa acestora, urmată de o pregătire specifică pentru adaptarea la rigorile profesiei de magistrat”, se mai arată în comunicatul AFJR.

Citește și: Nepotism la Curtea de Apel Iași. Asistenta lui Tudorel Toader și-a transferat fratele la instanța unde este șefă

Transformarea avocaților în magistrați. Propunerea Baroului

Pe 18 decembrie, uniunea avocaților din România a transmis un comunicat în care arată că „suspendarea activității instanțelor pe termen nelimitat, repetată în ultimul an, nu reprezintă un mijloc adecvat și eficient pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul judiciar” și că „formele de protest care implică sistarea activității judiciare afectează drepturile participanților la actul de justiție, iar nu pe cei responsabili de situația creată”.

În acest sens, UNBR vine cu o serie de propuneri, printre care și „adoptarea unor soluții imediate, cum ar fi complinirea lipsurilor prin numirea în calitate de judecători a avocaților pe baza unor criterii de vechime, competență profesională și probitate, stabilite pe bază de colaborare instituțională cu organele de conducere ale profesiei de avocat”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
6 COMENTARII
  1. Sunt fericit că putorile alea de procurori fac parte din familia magistraților și astfel, statul îmi fură bani din salariu pentru a plăti extrem de bine niște lichele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related