Județul Botoșani, la un pas de o catastrofă ecologică

Data:

Județul Botoșani, la un pas de o catastrofă ecologică. Consiliul Județean Botoșani trebuie să scoată aproape 2,8 milioane de euro pentru a evita o catastrofă ecologică, din cauza depozitului de deșeuri Stăuceni.

Banii sunt necesari pentru executarea unor lucrări de intervenție în primă urgență pentru consolidarea și punerea în siguranță a digului estic. Astfel, din cauza unor alunecări de teren care au apărut în adâncime (undeva la cota -11 și – 15 metri), digul estic al celulei de depozitare a suferit în ultimii ani o serie de tasări și fisuri care ar putea duce la iminența unor deversări necontrolate de levigat și implicit la contaminarea apelor subterane și de suprafață. Pentru că nu s-a intervenit până acum, precipitațiile abundente, cu scurgeri de pe versanți, ar putea accentua eroziunea.

Citește și Aktual24: Poluarea de la granița României cu Bulgaria atinge cote alarmante

Din acest motiv, conducerea Consiliului Județean (CJ) a promovat un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în ședința ordinară de luni, 27 noiembrie a.c. pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru aceste lucrări. „Nerealizarea în timp cât mai scurt a lucrărilor de consolidare necesare punerii în siguranță a versantului estic va conduce la accentuarea fenomenelor de alunecare, fapt ce poate afecta grav construcțiile existente pe dig, care fac parte din stația de tratare a levigatului, conductele de legătură dintre acestea, deteriorarea membranei de etanșare a depozitului, cu impact negativ major asupra mediului”, se menționează în referatul de necesitate. Valoarea totală a investiției a fost stabilită la 13.669.153,01 lei, inclusiv TVA 19%, documentația tehnico-economică fiind avizată în Comisia Tehnico – Economică a CJ în urmă cu două săptămâni.

Situaţie critică descoperită în 2021

Situația critică de la depozitul de deșeuri Stăuceni a fost descoperită în primăvara lui 2021. Atunci s-a dispus efectuarea unei expertize care a evidențiat pentru prima dată necesitatea efectuării de urgență a unor lucrări de consolidare. Așa se face că în noiembrie 2021 CJ a decis alocarea unor sume de bani din Fondul de rezervă, destinat întreţinerii, înlocuirii şi dezvoltării (FIID), constituit încă de la înființarea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor Stăuceni, conform normelor europene.

Citește și Trei firme din Valea Jiului oferă burse private studenților Universității Petroșani

Problemele puteau fi oarecum anticipate, dacă se ținea cont de faptul că încă de la proiectare s-a optat pentru un dig format din pământ, fără niciun fel de armătură. „Depozitul a fost finalizat în 2013, iar de atunci au trecut opt ani. Între timp, celula a fost umplută în proporție de 45-50 la sută și prin urmare, tasările de teren care au apărut în dig sunt normale. În schimb, alunecările de teren în adâncime au fost cauzate de izvoarele subterane care nu existau în momentul realizării studiului și care au apărut în ultimii ani, ca urmare a ploilor abundente și a scurgerilor de pe versanți. Izvoarele care au fost depistate în timpul studiului au fost drenate de la bun început, dar izvoarecele care au apărut se scurg pe sub cuva depozitului și afectează digul”, spunea în 2021 Iulian Mincu, directorul executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul CJ. Mai multe aflați din Monitorul de Botoșani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related