Legume și fructe Eco, dar cu mai mulți nitrați. Ce arată un experiment | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Mai multe legume și fructe cumpărate din trei supermarketuri diferite din Iași, atât de la producători români, cât și de import, au trecut prin filtrul Greentest, un dispozitiv portabil care măsoară conținutul de nitrați în doar 3 secunde.

Cu excepția unor mici valori mai ridicate, culmea, asta la roșiile bio, din Spania, majoritatea rezultatelor au fost neașteptat de bune. Totuși, merită menționat faptul că aparatul nu este încă omologat pe teritoriul României, și că este destinat doar uzului casnic.

Citește și: Plantații de canabis, descoperite în Pucioasa. Șapte persoane sunt cercetate pentru trafic de droguri VIDEO

Rezultate nesperat de bune după un experiment al redactorilor ZdI

Primul produs testat a fost o pară din Africa de Sud, din cultura convențională. Rezultatul, sub 30 de miligrame pe kilogram de nitrați.

Desigur, la fel ca noi, poate vă întrebați ce înseamnă asta.

”Înseamnă că sunt atât de mici valorile, încât aparatul nici nu le detectează. Deci, para a ieșit foarte bine!”, ne explică directorul Ecopiața Iași, Radu Botez. Al doilea produs testat a fost o piersică din Spania. Din nou, rezultate bune:

”La piersică ne arată că norma este de 60 de miligrame/kilogram. Surprinzător, sunt bune! Mai mic de 30.” Aceleași rezultate s-au regăsit și la merele cumpărate din cele trei supermarketuri diferite, unele de la producători români, iar altele de import, din Polonia.

Citește și: „Palate” de sute de mp, sechestrate de Fisc. Costă 30.000 euro ambele, dar nu le vrea nimeni

Eco, dar cu mai mulți nitrați

Ajungem și la legume unde, din nou, am testat atât produse românești, din culturi convenționale, cât și produse din afara țării, respectiv Turcia și Spania, unele etichetate ca fiind bio. Surpriza a fost la roșiile din Spania, care, deși erau bio, aveau rezultate detectabile și mai mari față de roșiile de cultură românească necertificate bio.

”Rezultat: 60 de miligrame! Sunt bune de consumat, dar rezultatul e mai rău decât la roșiile românești, care nu erau bio. Interesant…”, a mai apreciat Radu Botez.

Articolul integral, în Ziarul de Iaşi

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Drumuri județene modernizate pentru legătura la autostrada Curtea de Argeș-Râmnicu-Vâlcea | Argeșul Online

Consiliul Județean Argeș a adoptat, ieri, trei hotărâri menite...

Experiență unică pentru tineri din șapte județe, în Tabăra Militară Airsoft Agafton | Monitorul de Botoșani

Tabăra Militară Airsoft Agafton oferă tinerilor o experiență unică,...

SculptFest, la a treia ediție. Ateliere, concerte și activități outdoor | Ebihoreanul.ro

Vineri începe cea de-a treia ediție a SculptFest (26-28...