Magistrații cer CSM organizarea de concursuri pentru cele 1000 de posturi libere de la judecătorii

Data:

Magistrații cer CSM organizarea de concursuri pentru cele 1000 de posturi libere de la judecătorii. Solicitarea vine dinspre Asociația Forumul Judecătorilor din România (AFJR).

Asociația Forumul Judecătorilor din România aduce în atenția CSM faptul că situația posturilor vacante la nivelul judecătoriilor este în prezent la un nivel critic.

Faptul că sunt peste 1.000 de locuri libere poate avea urmări „asupra termenelor rezonabile de soluționare a cauzelor, judecătorii fiind nevoiți să acorde termene mai lungi de judecată din cauza numărului mare de dosare aflat pe rolul fiecărui complet dintr-o judecătorie cu schema incomplete”, se arată într-un comunicat al AFJR.

De asemenea, lipsa cronică a resursei umane, pe perioade mari de timp, „conduce la uzura fizică şi psihică a judecătorilor în activitate, care trebuie să suplinească activităţile pe posturile vacante, precum şi la vulnerabilizarea colegilor în funcţie”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Viitorul președinte al CSM, o judecătoare expertă în tranzacții imobiliare

Volum de muncă excesiv

Astfel, „volumul de muncă excesiv, termenele scurte de efectuare a lucrărilor determină imposibilitatea fizică de îndeplinire a sarcinilor cu rigoarea, celeritatea şi eficienţa cerute de deontologia profesională şi de nevoile justiţiabilior”, mai arată asociația.

În aceste condiții, singura soluție este declanșarea rapidă a unor noi concursuri de admitere în magistratură, „meritocrația fiind esențială pentru ocuparea posturilor de judecător”.

Raportul Comisiei Europene din anul 2023 privind statul de drept – Capitolul consacrat situației statului de drept din România a reținut că admiterile în magistratură, efectuate în principal prin concursuri organizate de CSM, nu sunt suficiente pentru a compensa exodul magistraților și pentru a remedia deficitul pe termen scurt, în special având în vedere cerința privind vechimea care se aplică în cazul instanțelor superioare și al parchetelor.

În plus, prelungirea perioadei de formare la Institutul Național al Magistraturii de la doi la trei ani, care va intra în vigoare în 2024, „ar putea exercita o presiune suplimentară asupra resurselor umane, CSM reiterând solicitările de menținere a perioadei anterioare de doi ani”, se mai arată în comunicatul AFJR.

În consecință, sunt necesare măsuri rapide pentru organizarea concursurilor de admitere în profesie, astfel încât activitatea de judecată să nu aibă de suferit în detrimentul justițiabililor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției.Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Școala omoară curiozitatea copiilor. Legătura dintre predarea Matematicii și teoriile conspirației

Școala omoară curiozitatea copiilor, arată Cristian Hatu, președinte al...

Proteste la Budapesta împotriva sistemului Orban. Pierde premierul maghiar controlul?

Proteste la Budapesta. Viktor Orban nu reuşeşte să gestioneze...

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române

CSAT a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate...