Ministerul Public nu știe câte infracțiuni au legătură cu patrimoniul cultural național

Data:

În ultimii ani se constată tot mai des degradarea monumentelor incluse în patrimoniul cultural național și în Lista Monumentelor Istorice atât ca urmare a intervențiilor neautorizate dar și ca efect al lipsei de preocupare pentru întreținerea lor.

Deși există legislație care să sancționeze aceste fapte și situații, prevederile legale sunt în general ignorate de autoritățile de aplicare a legii. Chiar și în situațiile în care se fac sesizări penale, cauzele respective trenează și nu ajung decât foarte rar în instanțe.

Citește și: Care sunt „sursele neoficiale” care i-au spus lui Predoiu sentința în dosarul Hosu?

Conform Legii nr.50/1991 sunt considerate infracțiuni: a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor care privesc monumente istorice, cu excepţiile prevăzute de lege; b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii; c) întocmirea ori semnarea documentaţiilor tehnice – D.T. necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a proiectelor tehnice şi a documentaţiilor de execuţie, pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară, în condiţiile prevăzute de lege.

Informațiile preliminare pe care le deținem relevă că majoritatea sesizărilor transmise de Direcțiile Județene pentru Cultură (din subordinea Ministerului Culturii) către Inspectoratele Județene de Poliție și/sau Parchetele locale sunt clasate cu neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele nu prezintă pericol social.

Continuarea, în Săptămâna Online.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...