Ministrul Apărării a lăsat România să se facă de râs și l-a tras în această spirală rușinoasă și pe șeful statului

Data:

Ministrul Apărării a lăsat România să se facă de râs și l-a tras în această spirală rușinoasă și pe șeful statului. Au intrat în hibernare MApN, SRI, MAI? Militarii români care pretind că monitorizează frontiera externă a NATO nu au văzut când au căzut bucăți de dronă sau, poate, chiar drone întregi pe teritoriul țării.

E adevărat că brațele Dunării fac curbe ciudate în Deltă, dar incapacitatea României de a observa că inamicul poate arunca artificii sau chiar arme în curtea noastră fără să vedem sugerează că există o breșă serioasă de securitate chiar la granița de Est a NATO.

La sfârșitul săptămânii trecute, după noi bombardamente asupra porturilor dunărene ucrainene, Kievul a declarat că cel puțin bucăți de drone au lovit spațiul românesc. Imediat oficialii români au negat, probabil mai mult din reflex, decât pe baza unor informații clare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a precizat azi că nu există date care să indice „un atac intenționat al Rusiei”, după ce a fost întrebat despre rămășițele care ar putea aparține unei drone rusești și care au fost găsite în urmă cu o zi în România. 

Chiar și așa, Ministerul Apărării de la București nu are nicio scuză că nu a văzut nimic suspect în timpul bombardamentelor rusești asupra porturilor ucrainene aflate foarte aproape de frontiera cu România. 

Ceea ce este însă și mai greu de înțeles e faptul că oficialii români au negat cu multă hotărâre informațiile venite de la Kiev, de unde au primit inclusiv fotografii cu bucăți din drona rusească dezmembrată. 

Citește și VIDEO Miracol pentru copilul aruncat pe geam de propria mamă

Oare ministrul Apărării a negat imediat după incident înainte ca subalternii săi să verifice? Apoi a revenit și a negat din nou cu și mai multă hotărâre, în ciuda evidențelor pe care se pare că le primise din Ucraina.

Practic, ministrul Angel Tîlvăr a lăsat România să se facă de râs și l-a tras în această spirală rușinoasă și pe șeful statului. Nu sunt motive suficiente pentru o demisie?

Adică după ce că nu au văzut în timp real ce se întâmplă, militarii români și șefii lor nici măcar nu au fost curioși să meargă la fața locului să vadă dacă fotografiile ucrainenilor sunt adevărate? Au negat pur și simplu, ca și cum nu le-ar fi păsat ce s-a întâmplat cu adevărat?

Cine mai poate avea încredere în datele legate de război pe care le furnizează oficialii români? E o pierdere de credibilitate atât pe plan intern, cât și în afară. În interior, din cauză că guvernul și președintele refuză să spună în ce fel se implică Bucureștiul în sprijinul Ucrainei, au fost alimentate teoriile conspiraționiste și site-urile care rostogolesc propaganda în favoarea Moscovei.

În exterior, lumea se miră de această strategie pe care a mai adoptat-o parțial și Bulgaria, mai ales că restul guvernelor europene, începând cu Albania și până în Suedia, fac declarații periodice despre echipamentele militare pe care le trimit pe frontul ucrainean.

Oricum din datele publice ar rezulta că în afară de Ungaria care și-a expus punctul de vedere pacifist și care a avut multe poziții pro-Putin, România contribuie cel mai puțin la efortul de război al Ucrainei. 

Citește și VIDEO Incendiu puternic extins la 3 blocuri în Craiovița. Desfășurare de forțe a pompierilor

Strategia tăcerii nu ajută prea mult România nici să se erijeze în lider la frontiera Estică a NATO și UE și nici să-i convingă pe români că cea mai bună cale pentru securitatea țării este sprijinirea Ucrainei. 

Pretextul că România ține ascuns ajutorul pentru Kiev fiindcă în acest fel protejează Republica Moldova nu se bazează pe logică, devreme ce Chișinăul și-a declarat direcția politică pro-occidentală, asumându-și toate riscurile, inclusiv cel al unei lovituri de stat, cu toate forțele filoruse din țară care nu obosesc să submineze președinția Maiei Sandu.

Dincolo de strategia tăcerii există multă nepăsare și chiar lipsă de patriotism în interiorul instituțiilor care ar trebui să apere România.

Ca și cum Armata, Poliția de Frontieră, Serviciul Român de Informații s-au obișnuit cu războiul și au ajuns la concluzia că nimic nu ne amenință, așa că au intrat în hibernare. (Sabina Fati – Deutsche Welle Romania)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „…MApN in hibernare…” pe seful statului…”____––____In primul rand ” cum e turcul, e si pistolulu”, adica „cum e sasul e si talvul”, oricum a aminti de ‘rusine” la iohanis,un traseist politic ” de exceptie”, este pierdere de timp, iar despre acest meapene, nu este in hibernare ci este paralizat complet, insa DOAR in tara, altfe, ZECI SI ZECI DE GENERALI si alti ofiteri de grad inalt, sunt extrem de activi-in civil- prin Monaco, Insulele Baleare, etc., etc., unii(pensionarii) nu au mai dat prin tara chiar si de peste un an, iar cu perspectiva conflictului la granita, nici nu gandesc ca se vor mai intoarce vreodata, in Romania (Desi nu putem absolutiza, stim ca exista „Vitejii de dupa razboi”!!!)///- -II-informatiile circula chiar cu viteza gandului, se pare ca se stie( la nivele mari) ca, cateva zeci bune de grade inalte( din armata) , pensionati( special, desigur, minim zece mii/luna!) chiar nu au mai dat prin tara de cel putin un an,ceace NU SE exista in realelele democratii, niciun ofiter din USA, Anglia, etc., nu ar indrazni sa stea in afara tarii mai mult de o luna ( si nici macar anual), tocmai pentru ca ar fi considerat tradator de tara, datoria cadrelor militare este sa fie permanent in tara, ca -si pensionate- sa poate fi f. urgent mobilizate, macar si ca , consilieri locali…Asta nu este valid -insa- si pentru Romania, marele bandit iohanis are toate schemele in derulare, pentru devalizarea si distrugerea tarii…Daca ceilalti membri ai CSAT-ului sau parlamentul, sau oricine, are puterea(si vointa) sa convoce acest CSAT, atunci trebuie convocat si 2 puncte(pe ordinea de zi) trebuie sa fie prioritare, interzicerea accesului lui iohanis in acest forum si in/pe orice proprietate guvernamentala , practic scoaterea sa in afara legii, ca inalt tradator de tara si2), emiterea unei hotarari ca orice asa-zis ofiter(pensionat) de orice speta, trebuie sa fie in tara cand primeste pensia, veti nota ca multi renunta si la pensie, de frica eventualei intinderi a razboiului din Ukraina…Cer ( ca ex. , d-nei Emilia Sercan, lui C. Drula), sa ceara ministerului apararii(cica nationale!) sa faca o lista cu asa-zisii inalti ofiteri, pensionari, plecati de luni din tara, ei stiu, iohanis si ciolacu stiu, dar ei sunt cei care admit(si incita) la distrugerea statului roman, prin orice schema, mai ales cele legalizate(de ei) si cu spoieli democratice, ex. ” ce, daca este pensionar, n-are voie sa traiasca unde vrea si sa-si cheltuie banii cum vrea?” Aparent „da”, numai ca acesti paraziti nu cheltuie banii lor, ei nu au muncit nicio zi , au fost permanent paraziti si lingai ai politicului, practic talhari de drumul mare, „legalizati” si sustinuti de iohan si mafiile sale, cu care vor reusi ceace nici turcii nu au reusit, anuma sa distruga pana la desfintare, Romania…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...