Monument în memoria lui Corneliu Babeş, la 35 de ani de la sacrificiul suprem

v
Monument în memoria lui Corneliu Babeş, la 35 de ani de la sacrificiul suprem Sursa foto: Primăria Brașov

Monument în memoria lui Corneliu Babeş, eroului anticomunist care în urmă cu 35 de ani, pe 2 martie 1989, și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de regimul comunist.

Monumentul a fost dezvelit sâmbătă, în prezența soției eroului martir, Etelka Babeș, de către primarul Brașovului, Allen Coliban.

Statuia este o replică, la scară mai mare, a unei opere realizate de Liviu Corneliu Babeş, Icar, aceasta fiind aleasă de municipalitate pentru că este cea mai bună reprezentare a năzuinței de libertate a eroului brașovean şi a speranţei unui nou început.

Citește și: Bărbații se tem că feminismul este un atac la adresa lor și nu o maniera justificată a femeilor de a-și revendica drepturile

Erou-martir împotriva dictaturii comuniste

Statuia a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Brașov, pentru ca brașovenii și turiștii care ajung în stațiune să îi poată aduce un gând de mulțumire și de recunoștință celui care a ales să se sacrifice pentru ca românii să fie liberi.

„Babeș este unul dintre cele mai importante repere istorice pentru libertatea Brașovului și pentru ceea ce a însemnat revolta și lupta împotriva dictaturii, împotriva comunismului.

Icar, lucrarea eroului brașovean, propria-i creație. La 35 de ani de la sacrificiul lui suprem, astăzi avem un monument care să-i cinstească memoria. Am dezvelit în Poiana Brașov monumentul care să onoreze memoria celui care a fost Liviu Babeș.

Este și datoria noastră să veghem la păstrarea acestei memorii.

Îmi dau seama cât sunt de dificile pentru familie aceste amintiri. Merită să acordăm cu toții un cuvânt de recunoștință și un cuvânt de alinare familiei Babeș pentru această memorie dureroasă an de an”, a declarat primarul Allen Coliban.

Sâmbătă după-amiază, la Centrul Cultural Apollonia, se desfășoară evenimentul „In Memoriam. Liviu Corneliu Babeș – Împotriva Reprimării. Stop Murder”, care cuprinde: prezentarea proiectelor Muzeului Ororilor Comunismului în România și ale Fundației Culturale Memoria; prezentarea cărții „Torțe vii în blocul sovietic. Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989”, de Peter Blazek; vernisajul expoziției „Omul fără memorie” a pictorilor Teodor Zaica și Mircea Hristescu; proiecția filmului documentar „Dezastrul roșu” (1987).

Citește și: Trei traficanți de droguri, prinși în flagrant. Vindeau 500 de grame de canabis cu 13.500 de lei

Monument în memoria lui Corneliu Babeş „Opriţi moartea! Braşov = Auschwitz!”

Sursa foto: Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei

Potrivit Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Liviu Corneliu Babeş s-a născut la 10 septembrie 1942 la Braşov.

Absolvent al Şcolii Tehnice de Maiştri de Electrică, era în 1989 electrician la Întreprinderea de Prefabricate din Braşov.

Pictor şi sculptor, înscris la Asociaţia Artiştilor Amatori. Pe spatele ultimului său tablou, „Grota cu măşti”, pictat în februarie 1989 este scris „Ende” (Sfârşit).

După reprimarea mişcării din 15 noiembrie 1987 de la Braşov, Liviu Corneliu Babeş şi-a radicalizat protestul, alegând până la urmă sacrificiul suprem.

În ziua de 2 martie 1989, şi-a dat foc în timp ce cobora cu skiurile pe pârtia „Bradul” din Poiana Braşov, arzând ca o torţă.

A lăsat la locul jertfei un bilet în limbile română şi engleză, prins de scoarţa unui copac: „Opriţi moartea! Braşov = Auschwitz!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.