Noul oraș-magnet al României

Data:

Noul oraș-magnet al României se află în Banat, Timișoara fiind orașul care reușește să atragă tot mai mulți oameni, nu doar din localitățile învecinate, ci și din țară sau străinătate.

România este o țară în declin demografic, iar specialiștii avertizau că în 2100 în lume vor mai exista doar 8 milioane de români dacă se respectă actualul ritm.

Toată lumea vrea la oraș

Cu toate acestea, chiar și într-o țară aflată în declin, există destule orașe-magnet. Conform reprezentaților unui grup de analize și dezbateri, numit Rethink România, aceste orașe atrag locuitorii din mai multe zone geografice.

Practic, toată lumea vrea să trăiască în aceste orașe, din diverse motive, în principiu pentru că viața lor ar fi mai bună.

Potrivit Turnul Sfatului, la conferința organizată de Rethink România au participat cercetătorul Robert Santa, sociologul Mihai Rusu și Anatolie Coșciug, director la Centrul Român de Studii Comparate asupra Migrației. Așa cum arată specialiștii, cele mai interesante orașe pentru români sunt cele unde există universități.

Citește și Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași

 „Interesant este că până în 2011 România avea o ierarhie urbană destul de uniformă, în care aveam capitala și șapte orașe secundare relativ comparabile ca mărime. Fiecare dintre ele aveau câte o universitate, o regională CFR; oarecum, politica era de a le ține relativ egale – vorbim de Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Galați, Brașov și Constanța”, a explicat Robert Santa, în banatulazi.ro.

Magnet pentru Caraș-Severin

Cum era de așteptat, majoritatea orașelor mari atrag oamenii din județele vecine, conform studiului, precizează banatulazi.ro.

 „Sibiul seamănă foarte mult cu ceilalți poli. Nu iese în evidență pentru că este mai mic, dar are multe aspecte similare. De exemplu, are tot o universitate, în care mai mult de jumătate din studenți vin din afara județului.

Citește și Arta ne poate ajuta să rezolvăm războaiele din noi, înainte să comitem războaie între state | Interviu cu Andrei Cozlac

Aici seamănă cu Cluj, cu Timiș, cu Iași. Doar că, spre exemplu, Timișul atrage 60% din cei din Caraș-Severin, Clujul atrage 70% din cei din Sălaj, iar Sibiul, la rândul său, atrage mult, dar în ponderi mai mici: poate avea 30% din vâlceni, 15% din argeșeni, 10% din brașoveni, 20% din Alba; dar cumulat reușește să atragă un număr mare”, explică sociologul, conform banatulazi.ro.

Continuarea în Banatul Azi

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: banatulazi.ro)

spot_imgspot_img
Banatul Azi
Banatul Azihttps://www.banatulazi.ro/
Banatul azi este o publicație regională, cu un conținut generalist, care combină jurnalismul clasic cu editoriale, reportaje, interviuri, cu cel de tip new-media, care pune un puternic accent pe partea video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei” | Gazeta de Stâlpeni

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei”,...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...