Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași

Data:

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco și de dans contemporan din lume vin la Iași.

Spaniolii Patricia Guerrero și Alfonso Losa vin la a doua ediție a festivalului HazarDance, din cadrul Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din UE.

HazarDance se extinde, la cea de-a patra ediție a RCW, la o săptămână de festival, între 18-23 mai. Festivalul va aduce în lumina reflectoarelor dansul contemporan, flamenco, dansul nomad și street dance, în spectacole excepționale în care vor performa atât artiști români, cât și din Spania, SUA și Ungaria.

Unii dintre cei mai spectaculoși dansatori de flamenco

Una dintre surprizele anunțate de organizatori este prezența a doi dintre cei mai renumiți dansatori de flamengo din lume, spaniolii Patricia Guerrero și Alfonso Losa.

Aceștia vor deschide săptămâna de dans de la Iași cu „Alter Ego”, un spectacol ca o întâlnire a oglinzilor emoționale.

În 2016, Patricia a câștigat Premiul Giraldillo pentru cel mai bun spectacol, „Catedrală”, la cea de-a 19-a Bienală de la Sevilla. A jucat la cele mai prestigioase teatre și festivaluri din lume, inclusiv la New York City Center, Théâtre National de Chaillot din Paris sau Teatros del Canal din Madrid.

Alfonso este cel mai autentic reprezentant actual al școlii de dans flamenco din Madrid. Considerat „maestrul marilor maeștri”, spaniolul a fost distins, de-a lungul anilor, cu mai multe premii, precum: El Desplante (Festival de La Unión), Premio Güito por Soleá al Competiției Naționale de la Córdoba (2007) sau Cel mai bun dansator al Concursului Spaniol de Dans și Flamenco de la Madrid. 

HazarDance a ajuns la a doua ediție
HazarDance a ajuns la a doua ediție

Citește și: Arta ne poate ajuta să rezolvăm războaiele din noi, înainte să comitem războaie între state | Interviu cu Andrei Cozlac

„Fiúk”, o împletire perfectă între dans contemporan și circ

O altă surpriză a HazarDance este „Fiúk”, o împletire perfectă între dans contemporan și elemente rafinate din lumea circului. Coregrafia, realizată de Pál Frenák, prezintă dimensiuni cinematografice, aproape teatrale, care ne permit să examinăm îndeaproape arhetipurile umane.

„HazarDance este, la această a doua ediție, mult mai bogat și mai variat. Dansul flamenco, atât de iubit de publicul din Iași, așa cum ne-a arătat anul trecut, va fi reprezentat și acum la cel mai înalt nivel.

Punem mult accent și pe dansul contemporan, pe cel nomad, o altă surpriză pe care am pregătit-o, dar și pe competițiile de street dance, care au adunat zeci de concurenți, anul trecut”, arată Ștefan Turcu, curatorul HazarDance.

Programul HazadDance. De unde se pot achiziționa biletele la spectacole:

18 mai 2024, ora 20.00. „Alter Ego” – Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Biletele poti fi achiziționate de AICI.

Artiști: dansatorii și coregrafii spanioli Alfonso Losa și Patricia Guerrero, Sandra Carrasco (voce), Ismael «El Bola» (voce), Francisco Vinuesa (chitară)

Producător: Loïc Bastos

19 mai 2024, orele 11.00-14.00. Dans nomad, în diverse locuri neconvenționale din Iași.

Formatul „DansNomad” este o inițiativă a coregrafei Beatrice Tudor.

Dansatori: Beatrice Tudor, Antonia Itineanț, Daniel Stănciucu, Teodor Cauș, Filip Stoica.

19 mai 2024, orele 16.00-22.00. Street Energy Battle. Sala CUB a Teatrului Național Iași.

Artiști: BEAT the YH, DJ Groovek, MC OLTI, Satanel, Wanna Neagu.

20 mai 2024, orele 11.00 – 14.00. Dans Nomad, în diverse locuri neconvenționale din Iași.

20 mai 2024, ora 20.00. Experiență la Palat. Spectacole și degustare de vinuri. Biletele pot fi achiziționate de AICI.

Un eveniment exclusivist, care îmbină tradiția, eleganța și arta, găzduit de Palatul Culturii din Iași, Sala Voievozilor.

21 mai 2024, ora 17.30. Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Național Iași. Spectacolul „Vulnus – the quality of being easily hurt”. Biletele pot fi achiziționate de AICI.

Echipa artistică – concept, interpretare, coregrafie și text Beatrice Tudor & Filip Stoica.

21 mai 2024, ora 20.00, Sala Studio „Teofil Vâlcu” a Teatrului Național Iași. Spectacolul de dans „Lift”. Biletele pot fi achiziționate de AICI.

Coregrafia: Fehér Ferenc

Interpreți: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

22 mai 2024, ora 19.00. Sala CUB a Teatrului Național Iași. Showcase Gaspard&Dancers (SUA) și Red Line (RO). Biletele pot fi achiziționate de AICI. HazarDance prezintă o defilare de forță, talent și energie, într-un show unic la care vor participa dansatori de pe două continente.

Artiști: Gaspard Louis, în colaborare cu dansatorii Marsha Guirlande Pierre, A J Guevara, Matthew Mancuso, Khalid Dunton, Evan Wilkins, Lauren Aureus, Daeyana Moss, Riley Rienert.

23 mai 2024, ora 20.00. Sala Mare a Operei Naționale Române Iași. Spectacolul „Fiúk” (18+). Biletele pot fi achiziționate de AICI.

Distribuție: Viktor Frányó, Eoin Mac Donncha, Milán Maurer, Anibal dos Santos, Máté Váth

Concept și scenografie: Fren_Ák

DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK

Romanian Creative Week, care va avea loc la Iași în perioada 15-26 mai 2024, este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.

În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Partenerii anunțați până în prezent de organizatori sunt: Primăria Municipiului Iași, Iulius Group, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Lancome, Philips, glo, Pepsi, Centric, Vodafone, McDonald’s, Stella Artois, Purcari, BMW APAN Motors Iași, Epson, Quartz Matrix, Dunhill, Freudenberg, Wink, Noir, Greentek, Iași Airport, FILIT, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, UMF „Gr. T. Popa” Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Ordinul Arhitecților din România, 2Hustle, HTRS.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related