„Nu trebuia lăsată singură”, spun medicii ieşeni despre cazul gravidei care a murit cerând ajutor

Data:

„Nu trebuia lăsată singură”, spun medicii ieşeni despre cazul gravidei care a murit cerând ajutor. Ziarul de Iaşi a încercat să înţeleagă implicaţiile medicale ale cazului gravidei din Botoşani, Alexandra, care a murit după ce a mers cu sângerări şi dureri de burtă la spital şi, timp de şapte ore, nu a primit niciun fel de îngrijire medicală. 

Specialiştii cu care am discutat spun că va trebui studiat cu atenţie un raport al Institutului de Medicină Legală, pentru că, din datele făcute publice până acum, nu există o legătură directă între o sarcină oprită înainte de termen, care necesită un chiuretaj, şi sângerarea pulmonară masivă care a dus la moartea Alexandrei.

Citește și: Bilanțul unei intervenții greșite: 43 din cele 58 de victime sunt din echipele de salvare

„Avortul nu ar avea cum să fie legat de sângerarea masivă de la plămâni”

„Îmi pun problema, ce aş fi făcut eu dacă era internată pe secţie la mine? Protocoale foarte clare nu există: dacă într-adevăr avortul nu provocase complicaţii suplimentare, operaţia de chiuretaj poate fi amânată şi cu o săptămână, în funcţie de starea de sănătate a pacientei.

Dar cu siguranţă aceasta nu trebuia să fie lăsată singură, cu durerile pe care le avea. Aş fi încercat cred să cer un consult de specialitate, să văd ce poate provoca durerile respective.

Fiindcă, în mod normal, avortul nu ar avea cum să fie legat de sângerarea masivă de la plămâni – e posibil să fi fost chiar o altă problemă medicală, ascunsă de simptomele date de oprirea sarcinii”, a spus unul dintre specialiştii consultaţi de publicaţia noastră.

Un chiuretaj se poate programa şi la o săptămână de la oprirea sarcinii

Dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie, fost director medical al Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi, a făcut o amplă analiză, pe pagina sa de Facebook, în care a încercat să surprindă componentele medicale ale tragediei de la Botoşani.

Acesta îşi începe analiza spunând că este clar vorba despre „o tragedie care îţi rupe sufletul fiindcă o fiinţă umană şi-a pierdut viaţa cerând insistent ajutor”, dar avertizează cititorii că încearcă să privească analitic şi raţional lucrurile, fără a încerca să ia apărarea sau să acuze vreo parte implicată.

Citește și Exploziile de la Crevedia au avut loc în depozitul GPL care aparține fiului primarului din Caracal

Manevra nu este simplă, are riscuri asociate

Medicul a precizat că oprirea în evoluţie a unei sarcini la 13 săptămâni poate avea mai multe cauze, de la anomalii genetice la patologii ale mamei (diabet, trombofilie, infecţii sau expunere la toxine).

„Evacuarea unei sarcini oprite în evoluţie depinde de mai mulţi factori, cum ar fi sănătatea generală a mamei şi opţiunile disponibile pentru procedura de îndepărtare a resturilor de sarcină.

În multe cazuri, procedura poate fi realizată în termen de până la câteva zile sau o săptămână după confirmarea opririi în evoluţie. Vorbind la cazul acesta, după bateria de analize care să confirme că nu au apărut complicaţii (infecţii, tulburări de coagulare) se decide de obicei evacuarea sarcini prin chiuretaj dacă sarcina este în trimestrul 1.

Manevra nu este simplă, are riscuri asociate, complicaţii imediate si la distanţă pentru care pacienta trebuie să îşi dea acordul informat”, a precizat dr. Răzvan Socolov. Mai multe, în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală | Puterea a Cincea

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală. Un adevărat...

Ce efecte are populismul asupra economiei | Revista22

Ce efecte are populismul asupra economiei? Consecințele sunt numeroase...

Tradiții românești de Paște | Bihoreanul

Tradiții românești de Paște. Credincioșii ortodocși și greco-catolici marchează cea...

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...