Câţi muncitori străini lucrează în Iaşi şi de unde provin: nepalezi, congolezi, indieni, tunisieni, peruani, chinezi, iranieni, brazilieni tadjici, kârgâzi

Data:

Muncitorii străini au devenit colacul de salvare pentru firmele din județul Iași, care au angajat în ultimii ani nepalezi, congolezi, indieni, tunisieni, peruani, chinezi, iranieni, brazilieni, ba chiar apatrizi, ecuadorieni, tadjici, kârgâzi, japonezi și norvegieni ca să-și acopere lipsa de personal, după cum reiese din datele obținute de la Inspecția Muncii de „Ziarul de Iași”. 

Pentru că angajatorii locali găsesc din ce în ce mai greu români dispuși să muncească pentru ei, alții străbat mii de kilometri ca să câștige aici un ban cinstit, iar numărul celor care caută o viață mai bună la Iași crește de la an la an.

„Ce diferenţă este între un român, un sri-lankez, un elveţian, un neamţ şi un vietnamez? Nu avem toţi drepturi egale?”, ne întreba Bogdan Piţigoi, fondatorul şi preşedintele Grupului Tester, în urmă cu trei ani, când multe firme locale cochetau deja cu ideea de a-și aduce muncitori de peste hotare.

Citește și: Echipamente medicale de ultimă generație, pentru dotarea noului Ambulatoriu al Spitalului din Alba Iulia

În momentul de față, 4.252 de cetățeni străini din 89 de țări au contracte de muncă active la nivelul județului nostru, fără a include și alte categorii de lucrători, cum ar fi funcționarii publici, militarii ori personalul din justiție, aflați în evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală, nu a Inspecției Muncii.

Avem în Iași la muncă aproape 3% din totalul cetățenilor străini care au contracte de muncă active la nivel național (134.507 de contracte), iar orașul nostru pare să fie tot mai atrăgător pentru muncitorii străini, în condițiile în care sunt pe piața muncii locale cu aproape 1.000 de străini mai mulți anul acesta față de anul trecut, când 3.244 de cetățeni din alte țări au venit ca să lucreze „cot la cot” cu ieșenii în construcții, transport, industria ospitalității, agricultură sau comerț. Practic este imposibil să ajungi pe un șantier în Iași și să nu dai peste un muncitor străin sau să nu te intersectezi în oraș cu livratorii de mâncare din Asia, care au devenit o prezență familiară în peisajul urban.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...