Nunțile și botezurile salvează Centrul Expozițional de 12 milioane de euro din Călimănești

Data:

Ar fi trebuit să fie un al doilea Romexpo al României, dar nu a văzut niciodată o expoziție de anvergură. A costat 12 milioane de euro, fonduri europene primite prin PHARE, dar astăzi acumulează datorii. În 2018, Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia din Călimănești, proiect ai cărui beneficiari sunt Consiliul Local Călimănești și Consiliul Județean Vâlcea, găzduiește nunți și botezuri.

Clădirile portocalii impozante ce compun Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia – Oltexpo – sunt vizibile de la mare depărtare. Investiția ar fi trebuit să găzduiască unele dintre cele mai mari expoziții la nivel regional și chiar național. Din 2012 și până acum, însă, se numără pe degetele de la o mână manifestările expoziționale organizate la Oltexpo. S-au desfășurat seminarii, petreceri de zumba, Congresul Național al Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, Congresul Vânătorilor și Pescarilor Sportivi și alte mici evenimente, care nu au ocupat nici pe departe capacitatea centrului expozițional și nici măcar pavilionul central.

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu, recunoaște că până acum nu s-a organizat în centru nicio expoziție de anvergură. Care este motivul pentru care Oltexpo nu a găzduit mari expoziții, așa cum era asumat prin proiectul finanțat de Uniunea Europeană?

„În primul rând, criza economică apărută în 2008-2009 și-a pus amprenta și ulterior asupra activității expoziționale. Știm cu toții că și marile centre expoziționale ale țării au avut de suferit în ultimii ani și chiar expoziții cu tradiție nu se mai organizează, în diverse domenii. În al doilea rând, alegerea locului de amplasare a acestui centru nu a fost bine gândită de la început. În această zonă nu sunt centre urbane mari, astfel încât marile firme care ar fi putut să organizeze expoziții să ne solicite așa ceva. Practic, nu am avut solicitări pentru expoziții de anvergură“

Primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu

Investiția a fost dată în folosință în 2012, iar încă cinci ani de-atunci s-a aflat în monitorizare ex-post, astfel că beneficiarii proiectului nu aveau voie să schimbe destinația clădirilor respective. De anul trecut, proiectul nu se mai află în faza de monitorizare ex-post.

Potrivit răspunsului transmis de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, la solicitarea GdS, obiectivele asumate „au fost atinse”.

„Proiectul a avut drept scop reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de turism în stațiunea Călimănești-Căciulata, dar și dezvoltarea infrastructurii de afaceri și a posibilităților de acces la acestea la nivelul județului Vâlcea și a întregii regiuni Sud-Vest Oltenia, prin amenajarea unui complex expozițional format dintr-un pavilion expozițional central, o platformă expozițională în aer liber adiacentă pavilionului expozițional, patru pavilioane expoziționale modulare, șase module pentru expoziții meșteșuguri populare, anexe depozitare și servicii. Toate obiectivele asumate au fost atinse“, se arată în răspunsul instituției.

Costuri: utilități, salarii, despăgubiri pentru angajații disponibilizați

Construit pe o suprafață de 55.000 de metri pătrați în localitatea Seaca, care aparține de Călimănești, județul Vâlcea, Centrul de Convenții și Expoziții Nord-Oltenia a fost ridicat cu fonduri europene, pe programul PHARE CES 2004-2006 „Dezvoltarea Infrastructurii Regionale“ și a costat în total circa 12 milioane de euro, inclusiv TVA, reprezentând fonduri europene, guvernamentale și locale. Costul eligibil al investiției a fost de 8.249.703 de euro, din care 6.666.666 de euro a reprezentat valoarea grantului UE.

Imediat după ce a fost dat în folosință, Centrul expozițional nu a produs suficiente venituri cât să acopere cheltuielile de funcționare. Prin urmare, în fiecare an, o parte din costurile Oltexpo au fost suportate de la bugetul local al orașului Călimănești, precum și din bugetul Consiliului Județean Vâlcea.

În primul an de la darea în folosință, veniturile centrului au fost de 155.786 de lei, iar cheltuielile au urcat la 169.440 de lei. Ulterior, diferența între cheltuieli și venituri a devenit și mai abruptă. Centrul acumulase datorii către furnizorii de utilități și către foștii angajați.

Inițial, societatea care administra Centrul expozițional, SC Expo Nord Oltenia SA, la care acționar majoritar era Consiliul Local Călimănești, cu 99,97% din acțiuni, iar Consiliul Județean Vâlcea deținea 0,03% din acțiuni, a avut 14 angajați, până în 2012. Acum mai există un singur angajat: directorul societății, Nicolae Văduva.

„Au fost suportați bani de la buget pentru acel centru expozițional. Cheltuielile centrului au fost mai mari decât veniturile, mai ales că a trebuit să plătim drepturile salariale câștigate în instanță de către foștii angajați de la Oltexpo care au fost disponibilizați. Am alocat bani pentru astfel de costuri“, precizează președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Și pentru plata utilităților au fost alocate fonduri de la bugetul local. În ultimii ani de exploatare, costurile de funcționare ale centrului depășeau veniturile cu aproximativ 100.000 de lei.

Florinel Constantinescu

„Centrul înregistrează și venituri și a înregistrat tot timpul, însă cam în fiecare an costurile depășeau veniturile. În fiecare an am suportat din bugetul local circa 100.000 de lei anual pentru acest centru expozițional. Abia anul acesta ne-am echilibrat financiar“, spune Florinel Constantinescu, primarul din Călimănești.

Salvarea centrului vine din nunți și botezuri

După ce proiectul investițional a ieșit din perioada de monitorizare ex-post de cinci ani, beneficiarii proiectului au putut să închirieze pe porțiuni Centrul expozițional, nemaiexistând obligația de a fi folosit spațiul strict pentru activitățile anunțate prin proiectul cu finanțare europeană. La ora actuală, trei din cele patru pavilioane exterioare ale centrului expozițional au fost închiriate către firme care organizează expoziții de mobilă și expoziție cu vânzare de bucătării și produse destinate HORECA.

În schimb, pavilionul central (al cincilea), cu suprafața cea mai mare, a fost închiriat la finalul anului trecut către o firmă care organizează evenimente diverse, precum nunți și botezuri. Pavilionul central a fost amenajat la interior pentru nunți, iar în incintă au fost amenajate 500 de locuri pentru evenimente, sala având dimensiuni mult peste această capacitate.

Firma care a închiriat pavilionul central al Oltexpo, ca și celelalte societăți care activează în pavilioanele exterioare, virează impozitul pe clădiri către Primăria Călimănești. Administratorul firmei a explicat, la solicitarea GdS, că, raportând costurile cu impozitul anual pe clădiri la 12 luni și adăugând chiria, rezultă o sumă de aproximativ 15.000 de lei care se achită lunar către Primăria Călimănești.

Conform datelor Primăriei Călimănești și ale SC Expo Nord Oltenia SA, veniturile anuale ale centrului sunt de 300.000 de lei pe an, la care se adaugă venituri de aproximativ 150.000 de lei către municipalitate, sub forma impozitelor pe clădiri. În schimb, societatea care administrează centrul mai are datorii din anii anteriori către foștii salariați, datorii care totalizează aproximativ 150.000 de lei și pe care municipalitatea speră că le va achita până la finalul anului 2018.

Oltexpo este un mare consumator de energie, clădirile fiind proiectate și construcțiile demarate înainte de 2010. Chiar dacă autoritățile susțin că nu mai au restanțe către furnizorii de utilități, intenția municipalității este ca pe viitor să facă investiții de eficientizare energetică a clădirilor ce compun centrul expozițional, întrucât „au fost proiectate și construite pentru un consum destul de mare de energie electrică și gaze și, astfel, costul de întreținere și funcționare este mare, fapt ce face ca o parte importantă din venituri să meargă către plata acestor utilități“, se arată într-o informare transmisă Primăriei Călimănești de către directorul SC Expo Nord Oltenia SA, Nicolae Văduva, singurul angajat al societății.

Ultima oră: Societatea care administrează centrul expozițional va fi dizolvată

SC Expo Nord SA, societatea care administrează Centrul expozițional de la Călimănești, ar urma să fie dizolvată. Atât Consiliul Local Călimănești, cât și Consiliul Județean Vâlcea, au adoptat la sfârșitul lunii august 2018 hotărâri de consiliu privind dizolvarea entității economice. Întrebat de GdS ce argumente stau la baza acestei decizii, președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, spune că societatea „și-a atins scopul pentru care a fost înființată și nu se mai justifică menținerea ei“. Concluzia: centrul expozițional va rămâne în proprietatea Primăriei Călimănești.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Gazeta de Sud în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Ramona Olaru
Ramona Olaruhttp://www.gds.ro
Ramona Olaru activează în mass-media din 2001 și este jurnalist specializat pe domeniul economic. A fost corespondent la revista Capital, la Evenimentul Zilei și redactor-șef al revistei Oltenia Business. Din 2008, este redactor economic la cotidianul regional Gazeta de Sud, din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...