O comisie pentru „investigarea influenței rusești” a fost înființată în Polonia | Aktual24

Data:

O comisie pentru „investigarea influenței rusești” a fost înființată în Polonia și va fi condusă de un general, șeful serviciului de contrainformații militare.

Decizia vine pe fondul unor îngrijorări sporite cu privire la amenințarea cu care se confruntă Polonia din partea vecinilor săi din est.

Rusia se află „probabil” în spatele incendiului din Varșovia

În timpul conferinței de presă de luni, în care a anunțat noua comisie, Tusk a dezvăluit că este „probabil” ca Rusia să se afle în spatele unui incendiu recent care a distrus cel mai mare centru comercial din Varșovia, relatează Notes from Poland.

Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit”

Cu toate acestea, principalul partid de opoziție, Lege și Justiție (PiS), susține că noua comisie nu este menită să investigheze cu adevărat influența rusă. Acesta spune că, de fapt, Tusk și alții din jurul său sunt cei care au cooperat în trecut cu Rusia.

Marți după-amiază, Tusk a anunțat că a semnat un ordin prin care a creat comisia și că, la recomandarea ministrului Justiției, Adam Bodnar, l-a numit ca președinte al acesteia pe generalul Jaroslaw Strozyk, șeful Serviciului de contrainformații militare (SKW).

Restul membrilor comisiei vor fi recomandați de miniștrii de Interne, Culturii, Finanțelor, Afacerilor externe, Apărării, Bunurilor statului și Afacerilor digitale.

„Comisia va acționa cu discreție”

Tusk a precizat că această comisie nu va avea puterea de a chema martori la interogatoriu, ci va „analiza documente, va analiza mass-media”. „Comisia va acționa cu discreție”, a spus Tusk.

„Nu vor exista audieri mediatice, nu va fi nicio media [prezentă] în timpul activității acestei comisii… [pentru a se asigura că aceasta poate] lucra fără povara insuportabilă a speculațiilor și a presupunerilor în viața publică.”

Citește și: Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”

„Cu toate acestea, vom informa în mod sistematic cu privire la efectele activității sale”, a adăugat premierul, menționând că primul raport parțial al comisiei va fi disponibil în aproximativ două luni.

„Rezultatul activității acestei comisii va consta, cel mai probabil, în notificări către procuratură.”

Continuarea în Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: aktual24.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Condițiile Rusiei pentru încetarea războiului din Ucraina

Condițiile Rusiei pentru încetarea războiului din Ucraina au fost...

Răspunsul SUA la exercițiile militare rusești din Oceanul Atlantic | Aktual24

Răspunsul SUA la exercițiile militare rusești din Oceanul Atlantic...

Cursul războiului se schimbă în favoarea Kievului datorită armelor occidentale | Aktual24

Cursul războiului se schimbă în favoarea Kievului datorită faptului...

Un zăcământ mare de petrol și gaze a fost descoperit în Coreea de Sud | Aktual24

Un zăcământ mare de petrol și gaze a fost...