Cum s-a folosit un oligarh rus de cetățenia română pentru a-și pune la adăpost averea în Dubai | Context

Data:

Cum s-a folosit un oligarh rus de cetățenia română pentru a-și pune la adăpost averea în Dubai. O investigație Dubai Unlocked scoate la lumină modalitatea prin rușii folosesc portița din Legea cetățeniei române pentru a obține pașaportul românesc, ca apoi să achiziționeze proprietăți imobiliare în Dubai.

Un rus cu legături de afaceri la oligarhul Vladimir Potanin – sancționat internațional – și-a construit o avere imobiliară în valoare de milioane de dolari folosindu-se de cetățenia română.

Am găsit cel puțin cinci apartamente pe care rusul și soția sa încă le dețin în Dubai. În cadrul investigației DubaiUnlocked, Context.ro a descoperit o schemă neobișnuită care nu are în centru români, dar are legătură cu țara noastră.  

Citește și: Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide

Proprietăți cumpărate cu pașaportul românesc

Context.ro a identificat proprietăți care valorează milioane de dolari și pe care cei doi soți – Arkadiy și Ivetta – le-au înregistrat în Dubai folosindu-se de pașaportul românesc.

Peste 70 de organizații media coordonate de E24 și The Organized Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au documentat timp de luni de zile paradisul imobiliar din Dubai în cadrul investigației globale DubaiUnlocked.

Traficanți de droguri, politicieni corupți sau finanțatori sancționați ai Hezbollah și-au parcat banii câștigați necinstit în proprietăți de lux în Dubai.

Scurgerea de date de la care a pornit investigația a fost inițial obținută de Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), o organizație non-profit din Washington, D.C. care cercetează criminalitatea și conflictele internaționale.

Citește și: Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

A fost împărtășită cu OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) și postul financiar norvegian E24, care au coordonat proiectul investigativ Dubai Unlocked.

Datele scurse oferă o imagine de ansamblu detaliată a sute de mii de proprietăți din Dubai și informații despre proprietatea sau utilizarea acestora, în mare parte din 2020 și 2022.

Am folosit datele ca punct de pornire pentru a explora peisajul proprietăților imobiliare străine în Dubai.

Continuarea în Context

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: context.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul din Elveția. Discuții și state participante

Summitul din Elveția. Discuții și state participante. În acest...

Autoritățile germane au blocat un nou set de sancțiuni la adresa Rusiei | Aktual24

Autoritățile germane au blocat un nou set de sancțiuni...