Greșeală salvatoare pentru primarul din Iași, în dosarul pentru corupție

Data:

Greșeală salvatoare pentru primarul din Iași. Se pare că neatenția, noua legislație adoptată anul trecut, dar și împrejurările favorabile au fost de partea edilului în procesul deschis pe numele acestuia, într-un dosar de corupție.

Curtea supremă de justiție a țării și Parlamentul au dat o mână de ajutor nesperată avocaților apărării din dosarul „Flux”. După ce, cu chiu, cu vai, abia începuse, procesul de corupție al primarului Mihai Chirica ar putea să o ia de la capăt, de la zero, cu dezbaterile din camera preliminară. 

Adică stadiul în care se afla pe 14 iulie 2022, când dosarul a fost înaintat Tribunalului. Pentru procurorii DNA, faptul ar echivala cu aproape doi ani pierduți degeaba. Cum s-a ajuns aici?

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat în urmă cu două zile toate procedurile judiciare efectuate într-un alt dosar de corupție, desfășurat în fața Curții ieșene de Apel.

Decizia a fost motivată, în cazul respectiv, de faptul că decizia de începere a judecății fusese luată de un complet nespecializat. 

Citește și Istoria penală a lui Piedone: implicat în primul dosar penal al mafiei permiselor din România

Procedură trasă la indigo și în dosarul lui Mihai Chirica

Exact aceeași situație se regăsește și în dosarul „Flux”. Completul Curții de Apel care a respins ultimele contestații ale apărării și a dispus la mijlocul lunii ianuarie începerea judecății pe fond a dosarului nu face parte din cele șase complete pe care CSM le-a desemnat ca specializate în acte de corupție. Din actele dosarului rezultă că faptul s-a datorat unei erori elementare.

Dosarul a fost repartizat aleatoriu, conform legii, fără să se mai verifice însă dacă completul este sau nu specializat în corupție.

Citește și Olguța Vasilescu bătută de martorul denunțător în dosarul „Fațada”?

Greșeală salvatoare pentru primarul din Iași

„A fost pur și simplu o greșeală. Legea a fost modificată anul trecut. S-au făcut instructajele necesare, dar era totuși o modificare recentă, cu care judecătorii nu erau obișnuiți. Apoi, în acest dosar, Curtea de Apel nu este instanță de fond.

La noi a ajuns doar pentru soluționarea unei contestații, iar judecătorul care a făcut repartizarea aleatorie nu a fost la fel de atent. Nu a observat că în lunga listă a acuzațiilor exista și una referitoare la art. 13 din Legea 78/2000, deci referitoare la corupție, și nu a pus bifa corespunzătoare, astfel încât dosarul să nu ajungă la un complet nespecializat.

A fost o eroare pe care o recunoaștem ca instituție și ne-o asumăm. Vă dați seama că nici nouă nu ne convine, știute fiind interpretările care apar în percepția publică în astfel de situații.

Pe de altă parte, bine că s-a văzut acum, când judecata pe fond este abia la început. Probabil că dosarul se va întoarce în camera preliminară și își va reîncepe drumul. Dacă se observa mai târziu, ar fi fost mult mai mult timp pierdut”, a declarat președintele Curții de Apel, Mihaela Cheptene-Micu, potrivit Ziarul de Iași.

Continuarea în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Uber și Bolt versus taxi. Ce alimentează conflictul  | Ziarul de Iași

Concurența dintre firmele de taxi tradiționale și serviciile de...

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba Iulia | Alba24

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba...