O măsură care ar fi schimbat comportamentul în trafic, proba camerei de bord, respinsă de Senat

Data:

Inițiativa legislativă a USR care ar fi permis folosirea camerelor de bord pentru amendarea celor care încalcă regulile de circulatie a fost respinsă, miercuri, de Senat

Senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR au votat împotriva inițiativei legislative a deputatului Mihai Botez care ar fi permis folosirea camerelor de luat vederi pentru sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație, a precizat USR într-un comunicat de presă.

„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat ı̂n săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta ı̂n procesul verbal de constatare a contravenției.

Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta”, prevede proiectul de lege respons.

„În loc să găsească o soluție pentru problemă, parlamentarii PSD, PNL, UDMR, AUR au găsit o problemă la soluție: nu e poporul pregătit. Spun că ne-am pârî unii pe alții pentru orice și am crea mai multe probleme în loc să rezolvăm unele. Eu le propun celor care au camere de bord să facă sesizări către Poliție și să mă informeze și pe mine să vedem cum ar funcționa chiar și pe cadrul actual. Vreau să testăm dacă chiar suntem un popor de pârâcioși sau un popor cu spirit civic care vrea un trafic civilizat și vieți salvate”, a declarat deputatul USR Mihai Botez.

Citește și: Cum a fost salvată o minoră din mâinile traficanților cu câteva zile înainte să fie scoasă din țară

Camerele de bord ar fi de un mare ajutor pentru prevenirea accidentelor

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a arătat că argumentele celor care se opun proiectului sunt absurde.

„E o absurd să crezi că cineva ar sta tot timpul cu telefonul să filmeze în trafic. Sunt echipamente speciale, camere de bord, care nu necesită mânuirea lor în timpul condusului. Al doilea argument absurd este că folosirea camerelor ar bloca polițistul în birou, să vizioneze filmări, în loc să fie pe stradă.

Dacă este, așa cum argumentează cei de la putere, că avem prea puțini polițiști activi, camerele de bord ar fi de un mare ajutor pentru prevenirea accidentelor. E bine că, măcar pentru viitor, guvernanții noștri se gândesc să facă apel la tehnologie”, a menționat parlamentarul.

Inițiativa legislativă a fost respinsă cu 94 de voturi, senatorii PSD, PNL, UDRM și AUR votând împreună împotriva inițiativei USR, care ar fi făcut drumurile mai sigure.

Inițiativa legislativă mai are o șansă la Camera Deputaților, care este for decizional.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale: „S-ar putea s-o vedem pe Kovesi” | Aktual24

Despre viitorul candidat de dreapta la prezidențiale a vorbit...