Oamenii din Craiova ai lui Mitulețu Buică. Nepotismele de la Autoritatea Electorală Permanentă

Data:

În cei trei ani de când conduce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, care a anunțat miercuri că și-a depus demisia din funcție, a adus în instituție mai mulți apropiați din orașul său de baștină.

La 31 octombrie 2022, toate cele 400 de posturi bugetate pentru AEP ca autoritate centrală erau ocupate. Altfel spus, această instituție este singura autoritate publică centrală din România care nu mai are niciun post liber.

Craiova, locul de baștină al lui Constantin Mitulețu-Buică este pepiniera șefului AEP pentru cunoscuții săi, pe care i-a adus la București. Cei mai mulți dintre ei au primit locuințe de serviciu în Capitală și diurne consitente pentru detașare în altă localitate.

Cel mai cunoscut este Sorin Gabriel Lazăr, care are domiciliul în județul Dolj, dar și o casă în Marea Britanie. A primit anul trecut un salariu de 179.000 de lei.

Sorin Lazăr a fost condamnat pentru tentativă de omor, după ce în urmă cu 22 de ani, a înjunghiat un rival politic. Între timp, rivalul politic, Ștefan Stoica, a ajuns președinte al PNL Dolj. Despre acest caz a scris pe larg publicația Rise Project.

Sorin Lază este în prezent șef de departament în Autoritatea Electorală Permanentă.

Citește și: Președintele Autorității Electorale, controversatul Mitulețu-Buică, a demisionat

Diurnă de detașare

Laura Moraru este director general în cadrul AEP, filiala Dolj. Deține un apartament în Craiova și a primit anul trecut un salariu de 122.000 de lei. La acesta se adaugă diurna de 52.000 de lei pentru că lucrează în Capitală.

Bianca Mitulețu ocupă funcția de consultant parlamentar la AEP. Cu domiciliul stabil în Calafat, județul Dolj, a primit de la AEP, anul trecut, 37.000 de lei. Bianca este nepoata lui Mitulețu.

Carmen Mihaela Minigeș, cumnata lui Mitulețu, a fost angajată la AEP în 2019. Deține un apartament în Craiova și a primit de la Autoritate suma de 70.000 de lei anul trecut. Ea a fost angajată și pe funcția de consilier de parlamentar.

Angajarea cumnatei i-a adus lui Mitulețu o plângere penală din partea Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a sesizat Parchetul General cu acuzația de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.

Citește și: Parchetul, sesizat de ANI în cazul șefului Autorității Electorale, care și-a angajat cumnata consilier

Acuzațiile Agenției de Integritate

Potrivit ANI, „în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis, Mitulețu a aprobat și semnat un număr de 9 acte prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.

Un alt craiovean angajat de Mitulețu Buica este Ovidiu Alexandru Oproaica, director general în AEP. A primit anul trecut salariu și diurnă de 186.000 de lei.

Cristian Emil Anghelescu este și el consilier parlamentar angajat la AEP. A fost coleg de liceu cu Gabriel Lazăr. A primit anul trecut 71.000 de lei de la autoritatea de stat.

Mircea Dragoș Popescu este consilier parlamentar la AEP. El este finul Liei Olguța Vasilescu și fiul lui George Popescu, coordonatorul de doctorat al primăriței. Dragoș Popescu a încasat anul trecut de la AEP Biroul județean Dolj suma de 72.000 de lei. Soția sa, Iuliana, este angajată a Curții de Conturi Craiova.

Citește integral: Șeful Autorității Electorale sfidează judecătorii și legile. Cine e „Dumnezeul care îl iubește” pe Mitulețu-Buică?

S-a răzgândit după două zile

Fost membru al PSD, Constantin Mitulețu Buică a fost numit președinte al AEP în 2019, pentru un mandat de 8 ani, cu susținerea declarată a lui Liviu Dragnea și cu votul majorității parlamentare PSD-ALDE de atunci.

Mitulețu a anunțat că își depune demisia în Parlament, urmând ca un alt președinte al AEP să fie ales peste o lună.

„Nu cred că demisionează peste 30 de zile pentru a avea timp să șteargă urmele. Nu prea mai are ce să facă dacă a fost sesizat Parchetul. Judecând după declarația lui de acum trei zile în care spunea că nu este vinovat și că nu va demisiona, rezultă că demisia i-a fost cerută de partid”, ne-a declarat o sursă din AEP.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Editura Corint și Muzeul Național de Artă al României...

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161 |Aktual24

„Serviciile speciale” rusești: Unitatea 161. Sabotaj, subversiune și asasinat...

Constanța: Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare din culpă

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată...

Primăria Iași asfaltează „o stradă asflatată”

Primăria Iași asfaltează  „o stradă asflatată”, ziua în amiaza...