OPINIE | Așteptându-l pe (fake)Musk. De ce e România o scenă a absurdului

Data:

spot_img

Pentru a-l parafraza pe Mark Twain, vestea venirii în România a celui mai bogat om din lume, Elon Musk, a fost exagerată. Nu e însă exagerată vestea morții presei românești. Se va spune că nu e o noutate, ceea ce e adevărat.

Cadavrul se răcise de mult, dar trista veste nu ajunsese încă în toate colțurile țării pentru că nu a mai avut cine să o difuzeze. Sau, pentru a fi mai preciși, nu mai era nimeni care să fie un credibil purtător al acestei vești. Al oricărei vești.  

Citește și: Care a fost miza fake news-ului despre vizita lui Musk în România

Revenind la Godot-ul care (nu) a venit în România (un Godot care în imaginarul nostru e desigur american, așteptarea americanilor rămânând parte a identității noastre colective), site-ul paginademedia.ro a preluat o monitorizarea MediaTrust (un nume potrivit…) care a observat că într-un singur week-end, cel de la sfârșitul lui octombrie, „au fost scrise sau difuzate pe TV un total de peste 1.600 de materiale” referitoare la o vizită prezentată ca reală, iar brand-urile implicate au dintre fost cele mai cunoscute de pe piața media, vezi câteva exemple mai jos, inclusiv cei care au evitat prea-construit-ul fake-news.

Problema lipsei de credibilitate nu vizează doar sub-sistemului mediatic, ci întregul sistem de putere fondat după căderea comunismului. Utilizarea, începând cu decembrie 1989, apoi în diverse episoade-cheie, de la 13-15 iunie 1990 la 10 septembrie 2018, a diversiunii și dezinformării ca politică de stat, a săpat durabile tranșee ale neîncrederii societății în stat și în toate instituțiile legate de acesta.

Comentariul integral în Sens politic.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vidul numit Iohannis | Revista22

Vidul numit Iohannis. Bilanțul mandatelor lui Iohannis este unul...

Moștenirea domnului Aurescu la MAE! Despre cariera diplomatică

Ministerul Afacerilor Externe, așa cum arată el astăzi ca...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui...