OPINII. Mitică Ștefănescu: Dezolarea lui Smaugeanu

Data:

Atacul antisemit la adresa actriței Maia Morgenstern ne arată că dragonul legionar a fost trezit din somnul în care fusese aruncat de istorie. Am ajuns ca de la tribuna Parlamentului României să se susțină personalități interbelice ce au fost asociate cu acțiuni concrete ale legionarilor de eliminare fizică a unor cetățeni români. Așteptăm cu emoție ca statul român, prin aparatura tehnică ce nu aparține Serviciului Român de Informații, să identifice viteazul român verde care începe lupta spre destinația finală – România care arde ca Soarele de pe cer- cu primul pas, executarea după model legionar a unui cetățean român de religie mozaică.


Filmul lui Manole Marcus din 1975, ,,Actorul și sălbaticii” prezintă o oglindă vie a ceea ce ne așteaptă atunci când ura față de ceilalți devine politică de stat. Victimele de religie mozaică au fost preferate de către naziști pentru că filonul antisemit era deja prezent în mentalul colectiv european. Cine citește cartea ,,Originile totalitarismului”, poate înțelege, dacă este interesat, de ce s-a ajuns ca populația săracă de origine mozaică să devină un acar Păun pentru toate relele din univers.   
Diversitatea indivizilor ce compun o națiune reprezintă un element de forță, indiferent că discutăm de diversitate religioasă, politică sau artistică.

România Mare a fost posibilă pentru că am convins că suntem o națiune care va permite o viață bună minorităților etnice. Am știut să punem în valoare diversitatea celor care au format națiunea română. Regina Elisabeta, Carol I, Regina Maria, Ferdinand Întregitorul și politicienii români care au lucrat împreună pentru România dodoloață au garantat pentru viitorul nostru ca nație și pentru buna conviețuire a tuturor românilor, indiferent de etnie și de religie. 
Tolerarea amintirii unor criminali de război în spațiul public – prin monumente, străzi și instituții de învățamânt- reprezintă un fenomen îngrijorător ce încurajează cultul acestor și proliferarea antisemitismului. 

Românul verde care vrea să o elimine fizic pe actrița Maia Morgerstern simte că nu e singur și că e momentul în care cei ca ei pot ieși din ascunzătoare pentru a înfăptui fapte de vitejie care să ude cu sânge de neromân verde  stejarul românismului pur. Nu e singur pentru că vine pe o filieră naționalistă revigorată de lupta cu statul adânc și cu dușmanul închipuit al românilor și maghiarilor verzi, George Soros. Nu e singur pentru că are aliați chiar în Parlamentul României care luptă pentru memoria criminalilor de război pe motiv că au scris cărți.  

Este de neînțeles pentru o ființa rațională atracția pe care unii o au față de naziști și ura față de israeliți. Cine citește cartea lui Bevin Alexander despre cum ar fi putut Hitler să câștige războiul conchide că Hitler a fost o nulitate ca lider militar. După cucerirea Franței – datorată, în principal, geniului unor comandanți de tancuri cum au fost Guderian și Rommel și incompetenței liderilor politici englezi și francezi ce au permis militarizarea Germaniei- doar un ratat putea  pierde războiul și să faciliteze ocuparea Europei de Est și a Germaniei de Est de către sovietici. 

Cei ce citesc cu atenție Noul Testament pot înțelege că răstignirea lui Iisus a fost un act politic de eliminare fizică a unui potențial concurent pentru liderii religioși iudei. Alegerea între Iisus și Barabas a fost o farsă pentru că doar prietenii lui Barabas și prietenii liderilor religioși iudei cunoșteau că va avea loc votul. Decizia a aparținut în totalitate lui Pilat din Pont care a ales să prefere să crucifice un nevinovat doar pentru a beneficia ulterior de favorurile liderilor religioși ai poporului lui Israel.   

Antisemitismul în cheie modernă e strâns legat de dorința de a avea o dictatură militară. Cel mai prost trăiesc cei care au ajuns sub stăpânirea unui Străjer al Patriei, despre care oamenii au voie doar să spună că a dat dovada înțelepciunii sale fără margini de la primul gângurit. Naționalismul de tip neofascist nu duce la altceva decât la tragedie națională, așa cum a fost cazul Germaniei și Japoniei. Națiunea devine o turmă din care se poate tăia, în interesul menținerii puterii de stat, orice miel.

Oamenii nu contează în neofascism, ci sunt doar cărămizi în zidul de cadavre ridicat de sistemul totalitar. Prin aceste redute din oameni se evită ca dușmanii strecurați să se alăture statelor democratice care vor să fure bunăstarea națiunii binecuvântate cu Liderul Magic. Critica la adresa structurii de putere devine trădare de țară – punct de vedere neofascist așa cum ne spune Umberto Eco în articolul despre neofascism din New York Review of Books din 1995-. Putem privi înregistrări cu Hitler și cu Mussolini să ne edificăm dacă am vrea acum din nou să trăim deliruri colective cu fanfaroni care ne cer să nu mai gândim, ci să credem în ei până la victoria finală în războiul cu democrația – decât să avem parte de victorii ca ale acestor artiști ai hipnozei colective mai bine stăm cuminți și alegem din patru în patru ani pe cine credem că e potrivit în acel moment-.

Același Umberto Eco, în articolul mai sus indicat, ne aduce aminte de un discurs al Președintelui Roosevelt din 1938 –  când fascismul înflăcăra milioane de cetățeni europeni- discurs care este mai actual acum ca niciodată.,,  …dacă democrația americană încetează să înainteze ca o forță vie, ce caută zi și noapte prin mijloace pașnice să facă mai bună viața majorității cetățenilor noștrii, fascismul va deveni din ce în ce mai puternic în țara noastră”. Tot în ,,Actorul și sălbaticii”, suntem rugați să oprim pe cei ce urmăresc interese străine neamului românesc ,,să otrăvească sufletele tinerilor” ,,pentru a rămâne oameni”.

Dacă nu intervenim la timp cei care urăsc alți români ce gândesc altfel decât ei se vor uni ca degetele unui pumn. Nu vom mai putea râde de ei fără ca fiecare dintre noi să nu își asume scenariul de coșmar prin care trece acum Maia Morgenstern. 

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...