Orădeanul care ține în viață arta vitraliilor

Data:

Orădeanul care ține în viață arta vitraliilor și a icoanelor pe sticlă este un inginer, Dan Bârsan.

Cel care lucrează cu mâinile e un muncitor, cel care lucrează cu mâinile și capul un meseriaș, cel care lucrează cu mâinile, cu mintea și cu inima este un artist.

Cuvintele de acum opt secole ale Sfântului Francisc de Assisi îl pot descrie și pe un orădean care și-a făcut din artă nu doar o sursă de existență, ci și un mod de viață.

A proiectat o linie tehnologică de producere a hârtiei

Vreme de trei cincinale, cum s-ar fi zis înainte de 1989, când a început să studieze Tehnologia Construcțiilor de Mașini la Universitatea Tehnică din Cluj, Dan Bârsan a profesat ca inginer, ajungând să facă proiectare de vârf.

Citește și Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Și acum se mândrește că la nu mult timp după anul absolvirii, 1993, a proiectat o linie tehnologică de producere a hârtiei.

Nu avea cum bănui, atunci, că peste câteva decenii va produce el însuși hârtie, e drept, una specială, manufacturată, pentru miniaturi grafice.

O altă linie tehnologică, pentru vopsirea țiglei, a proiectat-o și a construit-o pentru o firmă producătoare de materiale de construcții, Eurobeton, pe care a și condus-o vreme de cinci ani, iar apoi încă una, pentru producția de țiglă, în calitate de consultant tehnic pentru o altă firmă, Congips.

Arta vitraliilor. Criza l-a făcut mai puternic

La inginerie a decis să renunțe în urma crizei economice din anii 2008-2009. „Criza a zdruncinat peste tot în lume sectorul construcțiilor, dar mai ales producția materialelor pentru construcții”, își amintește Dan, care apucase să investească într-o mică fabrică de borduri și pavaje.

Citește și Muzeul Abandonului. Un proiect despre puterea de a privi durerea în față 

„Încă și acum pavajul din curtea Seminarului Greco-Catolic din Oradea este cel făcut de mine”, zice el, cu satisfacția unui lucru făcut cu temei, trainic, pentru eBihoreanul.ro.

Criza nu l-a „omorât”, dar l-a convins să-și schimbe viața. Dacă până atunci arta, mai cu seamă desenul și pictura, fusese pentru el un hobby, din acel moment avea să devină o sursă de existență și, mai mult, un fel de a trăi.

„Orice criză, cum a fost și cea provocată de pandemia de Covid, poate fi și o oportunitate”, spune bărbatul. Prin urmare, și-a pus în conservare făbricuța și a dat în chirie terenul pe care se află, pentru a se refugia în propriul atelier de artist, ce avea să devină cunoscut sub brandul DanArt.

Continuarea în eBihoreanul.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași | Ziarul de Iași

„Veranda”, un dosar care dezvăluie caracatița imobiliară din Iași...

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă | Reporter24

Candidatura unui condamnat susținut de AUR a fost respinsă....

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...