Orașul care îmbracă haine de sărbătoare: 105 ani de la eliberare

Data:

Orașul care îmbracă haine de sărbătoare: 105 ani de la eliberare. Marea sărbătoare dedicată eliberării Oradiei începe pe 16 aprilie cu vernisajul expoziției „Colecția de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur și argint”, care va avea loc, la ora 17.00, la Muzeul Orașului Oradea.

Expoziția va cuprinde monede emise de Banca Națională a Moldovei ce fac parte din colecțiile Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și a colonelului Petru Costin din Republica Moldova.

O adevărată operă de artă

Monedele comemorative sunt emise de Banca Națională a Moldovei și reprezintă o operă de artă monetară.

Se confecționează cel mai adesea din metal prețios – aur sau argint și se emit în tiraj restrâns, fiind dedicate unor personalități, evenimente istorice, precum și naturii, științei sau artelor.

Citește și Orădeanul care ține în viață arta vitraliilor

Monedele comemorative au o estetică deosebită și o execuție aparte. Acestea sunt prezentate în capsule și cutii speciale, sunt însoțite de certificate de autenticitate ce conțin caracteristicile monedei și semnătura guvernatorului Băncii Naționale.

De asemenea, monedele comemorative au valoare numismatică și pot fi folosite ca mijloc de plată.

Prima monedă comemorativă a fost emisă de Banca Națională a Moldovei în 1996, la 5 ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor Moldovei. Lansată în anul 2000, seria este compusă din 20 de monede de argint care ilustrează lăcașurile sfinte din Moldova.

Citește și Festival electoral la Zilele Orașului Botoșani. Organizate la începutul campaniei pentru alegerile locale

Orașul care îmbracă haine de sărbătoare

Banca Națională a Moldovei mai emite monede comemorative și jubiliare care completează seriile „Personalități”, „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, „Sport”, „Monumentele Moldovei”, „Aleea clasicilor din grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din mun. Chișinău”, „Evenimente istorice”, „Locașuri sfinte”, „Conace boierești”, „Femei celebre”, „Știință și inovare”, „Poveștile copilăriei” și seria „Altele”.

Acestea relevă figuri proeminente ale culturii și științei, evenimente istorice, promovează patrimoniul și tradițiile naționale, reflectă arhitectura religioasă.

De asemenea, o serie de succes este „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, care include un șir de piese dedicate florei și faunei Moldovei.

Continuarea în Crișana.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Crisana.ro)

spot_imgspot_img
Crișana
Crișanahttps://www.crisana.ro/
Crișana este cea mai veche publicație de limba română din această parte a țării, cu o apariție neîntreruptă din 1945 și până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor | Aktual24

Cultura anihilării: comunismul și „anularea“ elitelor. „Cancel culture“, aceasta...