50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Propunere îmbunătățită a mecanismului de ajutor

Data:

50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Parlamentul European a votat o propunere îmbunătățită pentru un mecanism care să sprijine redresarea, reconstrucția și modernizarea țării, începând cu 2024, a anunțat marți instituția europeană.

Parlamentul și-a adoptat poziția referitoare la mecanismul propus pentru Ucraina cu 512 voturi pentru, 45 împotrivă și 63 abțineri. Deputații au îmbunătățit propunerea prin consolidarea responsabilității democratice a mecanismului, încurajând democrația pluripartită și alinierea Ucrainei la cerințele pentru aderarea la UE.

Mecanismul pentru Ucraina face parte din revizuirea în curs a bugetului pe termen lung al UE, care trebuie ajustat fiindcă a fost secătuit de multiplele crize care au avut loc începând cu 2021.

Deputații insistă ca mecanismul, împreună cu întreaga revizuire bugetară, să fie convenit cât mai curând posibil, deoarece în prezent nu există dispoziții privind asistența acordată Ucrainei începând cu 2024. Pachetul ar trebui integrat și în bugetul anului viitor, care urmează să fie negociat în noiembrie.

Folosirea activelor rusești și combaterea corupției

Potrivit PE, una dintre principalele solicitări ale deputaților europeni este ca activele Federației Ruse sau ale altor entități sau persoane cu legături directe cu războiul de agresiune al Rusiei să fie folosite pentru a reconstrui Ucraina.

Parlamentul a întărit dispozițiile de combatere a fraudei, a corupției, a conflictelor de interese și a neregulilor legate de utilizarea fondurilor UE în Ucraina. Companiile sub influență oligarhică nu ar trebui să fie eligibile pentru finanțare, au adăugat eurodeputații.

Eurodeputații au modificat textul propus și pentru a crește transparența mecanismului prin crearea unui portal de internet privind operațiunile financiare dedicate Ucrainei și obiectivele conexe, precum și privind etapele intermediare pe care țara le-a atins pentru a beneficia de ajutor. Deputații doresc să fie făcute publice și contribuțiile primite din partea țărilor terțe și a organizațiilor internaționale.

Citește și: Alegeri în Polonia. Conservatorii de la PiS au câștigat alegerile, dar au pierdut parlamentul

Parlamentul European ia măsuri decisive

Planul în care Ucraina va detalia reformele și investițiile care urmează să fie sprijinite de UE ar trebui elaborat cu implicarea Parlamentului (prin acte delegate) și consultarea efectivă a Radei Supreme a Ucrainei.

Negocierile cu statele membre pot începe de îndată ce Consiliul convine asupra unei poziții comune.

„Parlamentul European ia măsuri decisive prin mecanismul pentru Ucraina, direcționând 50 de miliarde EUR către o transformare societală profundă.

Sporim responsabilitatea mecanismului, asigurându-ne că acesta nu numai că promovează reziliența și prosperitatea, ci o face printr-o transparență de neegalat.

Citește și: Cum luptă o agenție a statului cu traficul de persoane: video cu 500 de vizualizări, plătite cu 100.000 de euro

Pe măsură ce Ucraina pornește pe acest drum crucial, vigilența noastră colectivă va proteja integritatea acesteia la fiecare pas către integrarea europeană”, a declarat Michael Gahler, (PPE, Germania), coraportor din partea Comisiei pentru afaceri externe.

50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Mecanism dedica

„UE își reafirmă solidaritatea cu Ucraina prin intermediul mecanismului în valoare de 50 de miliarde EUR, sprijinind reziliența țării împotriva agresiunii și reformele în contextul unei potențiale aderări la UE.

Îndemnăm statele membre să permită utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei și subliniem importanța implicării Radei Supreme și a societății civile ucrainene în pregătirea sprijinului financiar al UE”, a afirmat Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania), coraportoare din partea Comisiei pentru bugete.

Pe 20 iunie 2023, Comisia a propus instituirea unui mecanism dedicat Ucrainei, de până la 50 de miliarde EUR pentru perioada 2024-2027 sub formă de granturi și împrumuturi.

Mecanismul va înlocui sprijinul bilateral oferit în prezent de UE în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală” (IVCDCI-Europa Globală) și programul AMF+, în valoare de 18 miliarde EUR, care se va încheia la sfârșitul anului 2023. El va integra sprijinul pe care Ucraina l-ar fi primit în cadrul Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...