Alegeri în Polonia. Conservatorii de la PiS au câștigat alegerile, dar au pierdut parlamentul

Data:

Alegeri în Polonia. Partidul Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile generale de duminică, dar a pierdut majoritatea în Seim și Senat, rezultă din numărarea a peste 95% dintre voturi.

Comisia Electorală de Stat a raportat rezultatele din 95,45% din secții. Potrivit acestora, Partidul Lege și Justiție (PiS) a obținut 36,29%, Coaliția Civică (KO) are 29,82%, A Treia Cale 14,46% Noua Stânga 8,42%, iar Confederația: 7,20%

Numărătoarea oficială confirmă sondajele de la ieșirea la urne, chiar dacă cifrele sunt puțin diferite. Astfel, deși PiS a adunat cele mai multe voturi, a pierdut majoritatea în Seim (camera inferioară a parlamentului polonez) și Senat.

Citește și: Alegeri în Polonia. Rezultate parțiale confirmă că opozița poate lua puterea de la PiS

Cele mai multe locuri (248) revin coaliției formată din Coaliția Civică, A treia Cale și Noua Stângă, considerate democratice și proeuropene. PiS nu a reușit să-și păstreze dominația, nici dacă s-ar uni cu Confederația, partid de extremă dreapta.

De ce a pierdut PiS din electorat?

La alegerile anterioare, din 2019, PiS a obținut 43,59% din voturi, față de circa 36% în prezent. Partidul a obținut atunci 235 de locuri, ceea ce i-a asigurat că va guverna singur în următorii patru ani.

„Lege și Justiție nu a observat că se află la putere de opt ani și că oamenii se așteaptă ca guvernul să atenueze conflictele, nu să le inflameze și să-l atace pe liderul opoziției pentru lucruri care s-au întâmplat acum opt ani. Totul s-a întors împotriva PiS”, a explicat profesorul Jarosław Flis, de la Universitatea Jagielloniană, care sunt motivele înfrângerii electorale a partidului de guvernământ, potrivit Polska News.

Citește și: Schimbare importantă în Polonia: opoziția, avans consistent după exit poll, în fața conservatorilor de la PiS

Partidele de opoziție vor avea probabil mai multe locuri în Parlament, dar există încă temeri că PiS nu va ceda ușor puterea.

„Cor fi cel puțin trei, dacă nu patru candidați pentru funcția de prim-ministru: Szymon Hołownia, Władysław Kosiniak-Kamysz, Donald Tusk și probabil cineva din stânga”, a declarat Marek Sawicki, vicepreședintele Consiliului Național al Partidului Popular Polonez (PSL), citat de Polska News.

Acesta a adăugat că „Partidul Lege și Justiție ar trebui să se apuce de împachetat”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Mesaj delirant al lui Steven Seagal la învestirea lui Putin | Aktual24

Mesaj delirant al lui Steven Seagal, după ce acesta și-a făcut apariția în Rusia, la Moscova,...

NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile...

Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să identifice evreii uciși în Holocaust

Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru...