Parlamentul își reafirmă angajamentul față de aderarea Republicii Moldova la UE

Data:

Într-o rezoluție adoptată miercuri, eurodeputații declară că aderarea Republicii Moldova la UE ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică.

Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării. Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase.

Eurodeputații își reafirmă, de asemenea, sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării țării în 2022, recunoscând în același timp progresele guvernului în ceea ce privește reformele și nivelul de aliniere la acquis-ul UE. Aceștia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor.

Citește și IMAGINI DEZOLANTE Gunoaiele de pe Dunăre îngreunează circulația bacului

Între timp, Parlamentul solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării.

Sancționarea celor care doresc să destabilizeze Republica Moldova

Cu privire la încercările de destabilizare a Republicii Moldova, rezoluția solicită UE și statelor sale membre să îi sancționeze imediat pe cei implicați. Eurodeputații solicită Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, afacerile și organizațiile lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați, titrează Săptămânna Online.

Sursa foto copertă (arhivă, Parlamentul European).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova...

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Filmau protestul organizat de autoritățile separatiste

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Viorica Tătaru...