Pe cine ajută comasarea: Iohannis? Ciucă&Ciolacu?

Data:

Pe cine ajută comasarea? S-au vândut liberalii prea ieftin? S-au aruncat social-democrații prea mult? Cine e câștigătorul aranjamentelor și cine va deveni marele perdant al scenariului pus în scenă de PSD-PNL?

Miza comasării este salvarea cuplului Nicolae Ciucă-Marcel Ciolacu. Liberalii și social-democrații au decis să meargă pe liste comune la europarlamentare și să organizeze în aceeași zi cu acest scrutin și alegerile locale.

Noua Alianță PNL-PSD se validează

În acest fel își maximizează scorul, fiindcă:

(1) PSD și PNL au în total peste 2700 de primari, UDMR are 200, în vreme ce Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei) are în jur de 100, iar AUR a câștigat în 2020 doar trei primării. Ar fi logic ca în aceste locuri primarii să tragă și pentru lista comună a europarlamentarelor.

(2) Dacă cele două mari partide reușesc să nu intre în coliziune în campania pentru primării, respectând o formulă de înțelegere, și dacă au candidați comuni în orașele mari câștigate în 2020 de USR, atunci pot anihila Opoziția. 

(3) Liberalii și social-democrații vor putea obține un scor de peste 40% cu ajutorul primarilor iar noua Alianță PNL-PSD se validează și poate fi folosită și în celelalte alegeri de anul acesta

(4) Liderul PNL Nicolae Ciucă ar fi trebuit să-și dea demisia din fruntea partidului dacă liberalii nu ar fi obținut măcar 20% din voturi, ceea ce după cum arată sondajele ar fi fost foarte greu, iar AUR s-ar fi clasat pe locul al doilea, deci alianța cu PSD îl salvează. 

(5) Nici președintele PSD Marcel Ciolacu nu trebuie să dea socoteală pentru scorul partidului, mai ales că Alianța PSD-PNL va fi la mare distanță de următorul clasat, probabil AUR. 

Citește și: Mutarea alegerilor prezidențiale îl poate face pe candidatul AUR președinte

Klaus Iohannis ar putea pleca la Bruxelles într-un fotoliu la vârf

Ar mai putea exista și alte beneficii conexe după negocierile purtate între PSD și PNL. Calendarul electoral anunțat prevede că cele două runde ale prezidențialelor vor avea loc în septembrie. Cu aproape trei luni de expirarea mandatului actualului președinte, dar exact când începe noul mandat european.

Dacă toate tatonările pe care le face Bucureștiul de mai bine de un an produc rezultate, Klaus Iohannis ar putea pleca la Bruxelles într-un fotoliu la vârf. Dacă nu, oricum rămâne într-o poziție dominantă și va putea nominaliza din nou primul-ministru, după scrutinul parlamentar care va avea loc la începutul lui decembrie.

Președintele Iohannis va continua să joace cărțile pe care și le-a pregătit și ar putea fi unul din marii câștigători ai acestui cazino politic în care s-a transformat România.

Un tandem președinte-premier, în așa fel încât niciunul dintre ei să nu piardă

Aranjamentul PSD-PNL făcut de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă merge mult mai departe, cu toate că nu e sigur dacă și partidele vor înghiți manevrele lor:

(1) cei doi ar vrea candidat unic pentru Cotroceni, altfel spus un tandem președinte-premier, în așa fel încât niciunul dintre ei să nu piardă;

(2) totul va avea loc în cele trei luni de vară, inclusiv campania electorală, în așa fel încât în interiorul celor două partide să nu fie timp pentru schimbare candidaților ;

(3) pentru ușurarea misiunii există și ideea eliminării lui Mircea Geoană din cursa prezidențială și negocierea pentru el a unui fotoliu de comisar european, deși nu e clar dacă actualul număr 2 din NATO se va mulțumi doar cu atât și dacă nu cumva găsește altă susținere;

(4) eventualitatea listelor comune la parlamentare.

Citește și: Ce nu au luat în calcul comasații: 3+2 s-ar putea să facă mai puțin de 2 | Aktual24

Guvernul Ciolacu a eliminat orice inițiativă a PNL

Strategia liberalilor și social-democraților ar putea să funcționeze în primă instanță, cum s-a întâmplat și cu USL (Uniunea Social Liberală), care a câștigat parlamentarele din 2012 cu 60%. O parte a electoratului de dreapta a fost convins atunci să susțină acea alianță fiindcă Traian Băsescu divizase lumea politică și fiindcă guvernul Ponta a avut o serie de măsuri de dreapta înainte de alegeri.

Acum, guvernul Ciolacu a eliminat orice inițiativă a PNL, noile taxe și noua legislație fiscală funcționează împotriva mediului de afaceri și nu mai există niciun personaj care să mobilizeze electoratul pro sau contra. E foarte posibil ca mulți votanți liberali să stea acasă sau să meargă cu alianța făcută de USR cu PMP și Forța Dreptei.

În același timp, unii sociologi (Sebastian Lăzăroiu, Barbu Mateescu) sunt de părere că aranjamentul PSD-PNL ar putea favoriza AUR și că George Simion (sau Dan Puric) l-ar putea bate pe Marcel Ciolacu în cursa pentru Cotroceni și că nici Nicolae Ciucă n-ar avea nicio șansă.

Continuarea în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. „… clown iohanis …la varf…”___–-____ar insemna ca occidentul este complet sub stapanirea neocomunistilor, asa ca nu cred, destul prapad au facut „vaca batrana”( citat din Silvio Berlusconi, despre a. merkel) si ursoaica actuala, plus alte sute de agenti neocomunisti, STASI si alte securitati, infiltrati ” la varf’, in Bruxelles…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au început deja să înflorească. Pot fi admirați în Rezervaţia Botanică

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de...

Parchetul Bihor, pe primul loc în țară la dosare economice și la prejudicii recuperate

Parchetul Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii...

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC pentru a candida la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu...