Mutarea alegerilor prezidențiale îl poate face pe candidatul AUR președinte

Data:

Mutarea alegerilor prezidențiale de la finele anului la începutul lui septembrie reprezintă elementul interesant nu este alcătuirea listei comune sau comasarea, de care se tot știa.

Distanța de timp dintre europarlamentare și prezidențiale permitea în trecut adaptarea la „vox populi”. De exemplu, Iohannis (și PNL-ul actual după aceea prin unificare) a apărut fiindcă rezultatele PDL și ale vechiului PNL la europarlamentarele din 2014 au fost slabe.

O garnitură de lideri – în special Crin Antonescu – au plecat, fiind înlocuiți de o figură nouă, de care era mare nevoie.

Un partid de 15% și altul de 12% au înțeles că drumul separat ducea într-o fundătură.

O adaptare a clasei politice la voința populară era necesară și acum. Birjarii sunt novici.

Ciolacu a condus PSD la un singur scrutin, acum 3 ani și jumătate, la care scorul și numărul de voturi au fost recorduri negative pentru PSD-ul ultimilor 23 de ani. Iar Ciucă n-a venit în fața poporului niciodată.

Birjarii au mâna tremurândă: ambii sunt foarte erodați de o guvernare densă, într-o perioadă dificilă.

Birjarii sunt nepotriviți meseriei: în planul carismei și atractivității, inclusiv pentru proprii votanți, sunt dezastre istorice, pierzând procente neverosimile către Geoană.

Citește și: Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

Ca intenție de vot la prezidențiale, Ciolacu și Ciucă au mai puțin „împreună” decât Ponta singur în 2014, sau Iohannis singur în 2019, sau Băsescu singur în 2004.

Dar din cauza timpului redus dintre euro și prezidențiale, alianța PSD+PNL nu mai are timp să schimbe garnitura. Nu mai este timp să profilezi un președinte nou. Iar eșecul nu va fi un motiv de impulsionare a energiilor în sensul schimbării.

Citește și: Când marile spirite se întâlnesc: Trump, Simion și manualul micului propagandist rus

Pentru că eșecul nu va exista – alianța PSD+PNL nu poate pierde. Pentru că nu poate pierde locul 1. Chiar și cu 37%, la doar 4% în fața AUR, Ciolacu și Ciucă pot veni în fața partidelor afirmând: „suntem câștigători”.

Cine să le spună: „Stați o secundă, nu e OK!”? Iarăși doar două filiale PNL și un nenea din Vâlcea?

Sub presiunea lui Iohannis, se încearcă menținerea artificială la putere a aceleiași formule de guvernare și, chiar mai mult, a acelorași persoane fizice timp de două cicluri electorale.

Nici măcar formule guvernamentale n-au rezistat 5 ani sau mai mult, darămite persoane fizice, cu CNP și nume și prenume.

Poate că o guvernare PSD+PNL putea rezista pe scena actuală încă 4 ani, dar nu sub greutatea problemelor aduse (și nerezolvate) de Ciolacu și Ciucă.

Nemulțumirile populare față de guvernare sunt consistente, fiecare domeniu este o gafă sau un rateu, bieții (o spun fără ironie) Ciucă și Ciolacu nu pot ține pasul cu aspirațiile propriilor partide, care știu din trecut ce înseamnă lideri carismatici, de care să vorbești cu mândrie familiei, colegilor de muncă, prietenilor.

Iohannis trebuia să le mulțumească celor doi pentru serviciul adus țării (sau altă formulă similară) și jap, forțe noi, figuri credibile și ne-erodate.

Fiecare din cele două partide conține lideri cu credibilitate „dublă” față de cea a președintelui actual de partid. Acest lucru se putea după europarlamentare, dar acum nu va mai avea loc și motiv să se întâmple.

Chiar presupunând că alte candidaturi prezidențiale (ex. Geoană, USR) vor fi blocate de la accesul în turul doi (deși nu este clar de ce s-ar mai mobiliza primarii pentru Ciolacu/Ciucă, acest glonț fiind tras la europarlamentare), ideea unui Simion câștigător în turul decisiv nu mi se mai pare atât de improbabilă.

Sebastian Lazaroiu sugerează de ceva timp că Ciolacu poate pierde în fața lui Simion. Ciucă și mai și.

O combinație de silă generalizată, furie autentică în anumite segmente sociale și prezență mică îl poate aduce pe Simion (sau candidatul AUR în general) la Cotroceni, în mod interesant pe același mecanism de dispreț față de sistemul politic cu care a câștigat … Iohannis în 2014.

România trebuie să înghită Ciucă și Ciolacu repetat, tot anul, în – ce ironic! – prea „multe” doze (iunie, septembrie, decembrie). Era nevoie de mai multe comasări, LOL.

Încercarea de împinge repetat în gâtul național doi oameni depășiți și dezorientați va ajuta foarte, foarte mult AUR. Exact ceea ce nu se dorea.

Un potențial motiv de optimism este că – în scenariul unui Simion/Puric învins – pagubele se vor vedea mai târziu și nu imediat: un președinte PSDNL ajuns la Cotroceni cu o legitimitate cât furnica, pus să managerieze 5 ani de crize sociale și economice fără echipamentul mental și fără carisma sau legitimitatea politică de a cere unui protestatar să se dea jos de pe trotuar.

Citește și: Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia în PSD și PNL (surse)

Un real motiv de optimism este că după cum Ciolacu și Ciucă au apărut și au fost împinși în față, pot fi și trași în spate.

Alianței i se poate planta în frunte un alt prezidențiabil dacă rezultatele sunt slabe, dar aici depinde cine are pixul și hârtia.

Nu vă place ce-am scris mai sus? Votați. Nu prim-miniștrii sau consultanții sau partidele sau primarii decid rezultatul. Voi decideți rezultatul.

Comentariul a fost postat inițial pe pagina de Facebook a lui Barbu Mateescu.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Barbu Mateescu este sociolog. A absolvit cursurile University of Pennsylvania (studii de lungă durată), specializându-se în sociologia politică.
2 COMENTARII
  1. „… are pixul si hartia… Voi decideti rezultatul…”___–__In Romania, cine are pixul si hartia ,decid bascalia!, iar daca chiar s-ar respecta vointa alegatorilor(alta), noul candidat-ajuns- sef va fi santajat, cumparat, cumva fortzat, sa devina ce a fost precedentul, o papusa manipulata in interesul a cel mult 2 la suta din populatie, adica in interesul „elitelor”, politic la varf, parte din administratie, armata*, popime, clientela din teren si de peste mari si tari**( * practic „armata in armata”, avand in vedere ca tara are peste 1600 generali, peste 3 mii colonei, s.a.m.d, practic cadrele totale ale armatei-active si rezerva- sunt mai multe- numeric- decat intreaga ostire actuala, fenomenic unic in lume si la zi si oricand in istoria cunoscuta !!!///**adica consuli si ambasadori prin tari prin definitie turistice, cu care Romania nu are mai nici-un fel de relatii real lucrative si -iarasi- generali care toaca pensiile prin diferite tari scumpe, mai ales in aceste timpuri cand pot fi chemati sub flamuri, asa ca platesc si suprapretz, cotizeaza la cine stie ce doctori, sa-i aiba in evidenta cu boli multiple si de la grav in sus…)

  2. Predicile AUR, sub sutana BOR(…)___–____dupa cum glasuieste acest titlu, sanse sunt, avand in vedere ca bor-ul este parte integrata-chiar daca neoficial- in conducerea tarii, atat la scena deschisa, dar mai ales din culise…Totusi, lista pofticiosilor este in crestere asa ca si competitia: ” Florin Călinescu candidează la președinția României. Mutarea decisivă pe care vrea să o facă în fruntea țării „… republica prezidentiala…” ___–____Adica dictatura personala, fara nicio responsabilitate, dupa 5/10 ani se schimba garnitura, si „prinde surdul si scoate-i cicanelul… de la urechile ( de) interne” Si nici ca ar fi singurul, se pare ca va fi o napusteala, ceva mai dihai decat in „Pasarile”: :”Mircea Geoană, o cioară revopsită fără talenMircea Geoană este la fel de lipsit de substanță ca t.adversarii săi. Oportunist și cinic, nu are nicio problemă să lingă unde a scuipat și invers.(Rodica Culcer-20.02.2024)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...