UPDATE: Iulian Dumitrescu acuzat de luare de mită. Este sub control judiciar

Data:

spot_img

Iulian Dumitrescu acuzat de luare de mită, a anunțat oficial DNA. A fost pus sub control judiciar, alături de o rudă și un apropiat.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 1 februarie 2024, a inculpaților:

1. DUMITRESCU IULIAN, președinte al Consiliului Județean Prahova, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals în declarații,
2. o persoană fizică, rudă cu Dumitrescu Iulian, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată,
3. o persoană fizică, afin cu Dumitrescu Iulian, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în declarații, arată DNA.

Iulian Dumitrescu acuzat de luare de mită: 16 milioane de lei

Procurorii arată că există probe împotriva președintelui Consiliului Județean Prahova.

„Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3, ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părților sociale deținute de persoana fizică de la pct. 3 la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova și ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei.

Una dintre societățile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziționării societății comerciale de la persoana fizică de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.

Ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 2 ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societății tranzacționate care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023.

Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate ar fi dat o declarație necorespunzătoare adevărului”, menționează DNA.

Alte milioane de lei primite de Iulian Dumitrescu

Procurorii arată că cei doi complici, deși nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societății tranzacționate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Iulian Dumitrescu sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia.

„Totodată, inculpatul Dumitrescu Iulian ,în declarațiile de avere din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 și 15.06.2023, după caz:
– ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei;
– nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la persoana menționată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei;
– nu ar fi menționat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menționată la pct. 2.

Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc.

În cauză procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați, asupra unui bun imobil aparținând inculpatului Dumitrescu Iulian și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici”, precizează DNA.

Citește și: Iulian Dumitrescu plătea 6.000 de euro chirie dintr-un salariu de 3.000 de euro. Averea oficială a președintelui CJ Prahova


Percheziții DNA la Iulian Dumitrescu efectuate joi de către procurorii DNA. Anchetatorii au mers la domiciliul președintelui CJ Prahova și la membri ai familiei acestuia, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

UPDATE: Procurorii DNA fac percheziții și la Hidro Prahova, compania de apa din județ, subordonata Consiliului Județean.

„Un om puternic, susținut de servicii, cu intrare la Cotroceni. Și putred de bogat. Când am făcut anul trecut investigația cu Rețeaua Albanezu am avut în față un om slab, temător și total surprins că așa ceva i se poate întâmpla lui.

Astăzi sunt 16 percheziții DNA la CJ Prahova, la familia lui Iulian Dumitrescu în Gornetu, dar și în complexul Stejarii, acolo unde acesta locuia.

Astăzi se încheie cariera unui politician toxic, umflat cu bani din afaceri cu statul”, scrie jurnalistul Cosmin Savu, autorul investigației „Rețeaua Albanezu”.


UPDATE: Iulian Dumitrescu: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie

„În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări:

Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie.

Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative.

În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”, a fost reacția lui Iulian Dumitrescu, după începerea perchezițiilor DNA.


UPDATE: Ce spune DNA: „Cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals”

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 – prezent, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În cursul zilei de 01 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, a comunicat DNA.


UPDATE: Iohannis nu consideră că Iulian Dumitrescu ar trebui să demisioneze

Președintele Klaus Iohannis a declarat referitor la ancheta DNA care l-ar viza pe prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu că nu crede că „afectează semnificativ”, pentru că „aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică.”

„Am văzut aceste știri în această dimineață. Nu cred că afectează semnificativ, aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică, ci spre activitatea economică, aici fiecare trebuie să răspundă dacă e întrebat de procurori.

Nu-mi imaginez că va avea o astfel de acțiune vreo implicare politică semnificativă. Vor fi unii care vor încerca să facă legături, dar să admitem faptul că procurorii au tot dreptul să verifice și persoane politice dacă apar semnale clare”, a declarat Klaus Iohannis.

Anterior, PNL a transmis prin purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe că justiţia trebuie să îşi facă datoria şi că PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie, potrivit Digi24.


Percheziții DNA la Iulian Dumitrescu. Președintele CJ Prahova ar urma să fie adus la sediul central al Direcției

Iulian Dumitrescu este suspectat de luare de mită și fals în declarații alături de alte persoane. Ancehta DNA ar viza modul de acordare a contractului pentru centura din Mizil.

Iulian Dumitrescu ar urma să fie adus la sediul central al DNA pentru audieri după efectuarea perchezițiilor domiciliare, au precizat pentru G4Media.ro sursele citate.

Percheziția vizează și reședința din cartierul de lux Stejarii din nordul Capitalei, în care Dumitrescu ar avea un apartament de 800 de mp, pentru care ar plăti o chirie lunară de 6.000 de euro. Conform informațiilor G4Media, soția lui Iulian Dumitrescu conduce un Lamborghini Urus de 250.000 de dolari.

Conform informațiilor G4Media, percheziții au loc și la locuința surorii lui Iulian Dumitrescu, prin intermediul căreia s-ar fi luat mita.

Citește și: Șeful CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, ar fi colectat șpăgile prin intermediul surorii sale (Aktual 24)

Percheziții DNA la Iulian Dumitrescu

Unul dintre cei mai influenți lideri liberali, Iulian Dumitrescu este unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL. A fost unul dintre principalii pretendenți din PNL pentru a prelua Ministerul Transporturilor în guvernul Nicolae Ciucă.

Iulian Dumitrescu este unul dintre liberalii care îi cereau favoruri fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), în stenogramele DNA.

Citește și: Soluții pentru energie ieftină, oferite de fondatorul celei mai vechi cooperative de energie din Europa

S-a numărat printre promotorii unei înțelegeri cu PSD.

Iulian Dumitrescu și rețeaua Albanezu

PRO TV a publicat în mai 2023, în carul emisiunii „România, te iubesc!”, investigația denumită „Rețeaua Albanezu”, care arăta cum oameni apropiaţi ai lui Iulian Dumitrescu şi-au cesionat afacerile cu datorii la stat unor albanezi „sub ochii neputincioşi ai statului, iar instituţiile de control par paralizate sub influenţa reţelei de putere din spatele politicianului care conduce Prahova”.

Investigația a expus o nouă mișcare prin care statul român ajunge să piardă zeci de milioane de lei. Tactica presupune cesionarea firmelor care încep să iasă în pierdere în România către cetățeni albanezi, urmând ca treptat să li se piardă urma.

Albania e cunoscută atât pentru prezența interlopilor locali, a traficului de persoane sau a evaziunii fiscale. 

De asemenea, pe teritoriul Albaniei, „orice cetățean, străin sau albanez, poate depune bani nedeclarați în sistemul bancar albanez și beneficiază de imunitate legală”, arată investigația.

Așa au ajuns firme românești cesionate acolo să aducă prejudicii de milioane de euro statului român pentru că nu și-au plătit taxele și impozitele, au spălat bani din infracțiuni sau au păcălit firme de leasing ori bănci.

Echipa „România, te iubesc” a identificat 27 de cetățeni albanezi din aceeași zonă, acționari la firme românești.

La 60 km de Tirana, capitala Albaniei, în Lehze, jurnaliștii au găsit un oraș de „oameni de afaceri” cu legături în peste 60 de firme din România. Unii dintre ei sunt implicați în câte 9-15 firme românești. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat | Info Sud-Est

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, a fost...

Un fost vameș din portul Constanța a înghițit biletul pe care erau trecute șpăgile

Marius Oprea, vameș în cadrul Biroului Vamal de frontieră...

Surse. Marius Pieleanu nu intră în Comisia de Etică a SNSPA deoarece nu se face cvorum

Potrivit surselor Presshub, analiza sesizărilor depuse împotriva lui Marius...

Notar trimis în judecată după ce a legalizat un testament fals

Notarul public Lucia Ochiș a fost trimisă în judecată,...