România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii evitabile din Uniunea Europeană

Data:

România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii evitabile din Uniunea Europeană, iar mortalitatea prin cauze tratabile este de două ori mai mare decât media UE, a arătat europarlamentarul Corina Creţu, în urma dezbaterii de miercuri de la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi Securitate din Bruxelles, pe tema disparităţilor regionale în domeniul sănătăţii, informează Agerpres.

„Potrivit Comisiei Europene, 39 de milioane de europeni au beneficiat de servicii de sănătate noi sau modernizate în UE datorită politicii de coeziune, până la sfârşitul anului 2019. Din păcate, România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii evitabile din UE, iar mortalitatea prin cauze tratabile fiind de două ori mai mare decât media UE. Totodată, disparităţile în ceea ce priveşte infrastructura de asistenţă medicală sunt extrem de profunde. Avem în jur de 53.000 de unităţi medicale în zonele urbane şi doar 12.000 în zonele rurale, ceea ce creează inegalităţi majore între cetăţenii din regiunile urbane şi cele din mediul rural. În calitate de fost Comisar European pentru Politică Regională, am fost martor la modul în care fondurile europene pot transforma faţa unei regiuni. Prin urmare, am aprobat finanţarea a trei spitale regionale din România din Iaşi, Craiova şi Cluj Napoca, în valoare totală de 1,2 miliarde de euro. Fiecare spital trebuie să aibă între 800 şi 850 de paturi”, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.

Conform europarlamentarului, aceste spitale ar fi fost foarte utile pentru România acum şi în timpul pandemiei, reducând presiunea asupra sistemului de sănătate în timpul pandemiei de COVID-19.

Citește și: Milionarul Dragoș Dobrescu nu scapă de proces. Instanța Supremă a decis că faptele nu se prescriu

„De ani de zile am vorbit despre utilitatea şi urgenţa spitalelor regionale. Am încercat, prin toate mijloacele pe care le aveam la dispoziţie în calitate de Comisar European, să grăbesc construcţia acestor spitale. Sunt convinsă că fondurile europene pot reduce în mod profund inegalităţile din sistemele de sănătate, însă aceşti bani trebuie să fie gestionaţi corect, prin proiecte concrete şi bine gândite, care vor duce la modernizarea sistemului medical”, a subliniat deputatul european.

Corina Creţu consideră că dreptul la sănătate trebuie să fie accesibil tuturor, iar acesta nu trebuie să depindă de locul în care locuim.

„Accesul la servicii medicale de sănătate este un drept fundamental universal, însă pandemia COVID-19 a adâncit şi mai mult disparităţile dintre regiuni, afectând cu precădere oamenii vulnerabili din zonele rurale.

În Uniunea Europeană, 17% din gospodării se confruntă cu dificultăţi în a-şi permite asistenţa medicală atunci când au nevoie de aceasta. Şi mai grav, pentru cei care trăiesc sub pragul sărăciei, procentul ajunge la 30%.

În perioada 2014-2020, când am gestionat portofoliul de dezvoltare regională, au fost prevăzute aproximativ 9 miliarde de euro, finanţări din FEDR şi FSE, pentru investiţii în domeniul sănătăţii în cele 27 state membre. Principalele priorităţi au fost infrastructura de sănătate şi accesul la asistenţă medicală”, a mai arătat Corina Creţu.

Citește și: Ce l-a determinat pe Ciolacu să iasă din complicitatea dulce cu liderul AUR

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
6 COMENTARII
  1. „…mortalitatea de doua ori mai mare…”____–____pentru cine este realist si onest, situatia reflecta cel mai normal lucru, atata timp cat minstrul sanatatii este odrasla de fost mare securist, iar seful suprem al tarii, ginere de fost mare securist, amandoi au aceiasi misiune, distrugerea biologica a poporului roman, tocmai pentru a nu fi trasi la raspundere „ai lor”, si nici ei, continuatorii genocidului medical si oricum altfel…

  2. iOHANNIS: ROMÂNIA ESTE PROTEJATĂ DE „CEA MAI PUTERNICĂ ALIANȚĂ MILITARĂ DE CÂND SE FAC ALIANȚE PE PĂMÂNT(…)(Cronica.ro)___––____”gura (stramba a) tlcalosului adevar graieste”, atunci de ce mai are nevoie Romania de inca o armata( cea interna), in realitate doar o imensa clasa de taraziti care spoliaza bugetul Romaniei, multi generali nici nu mai locuiesc in tara, cheltuie pensiile de nababi prin alte tari…Mai bine , Romania trebuie sa intretina cateva mii de militari/trupe NATO( permanentizate) pe teritoriul romanesc, si chiar ca poate dormi linistita si mult mai ieftin, insa in formula actuala, armata romana este plina de lasi, care -la un conflict- vor dezerta pe capete, asa-zisii ofiteri, pe motive medicale, scutiri la care cotizeaza -la diversi medici- de ani de zile…

  3. Profesorul universitar care a distrus probatoriul procurorilor în cazul asistentei de la Medicină Legală acuzate că dilua probele de sânge ale șoferilor băuți „… asistenta a primit 33 mii lei si 800 euro de la zece soferi…”___–___coruptia larg raspandita, in acest sistem ( in Romania,de abataj uman, numit sanatate) este un mare factor in mortalitatea prematura, de orice natura…iar aici-la Cluj- „judecatorii” lui Boc, sunt la fel de corupti ca si oriunde in Romania, individa trebuia sa fie incarcerata macar pentru primirea de foloase necuvenite(bani) si pentru -macar- intentia de a comite grave acte criminale…Pe care le-a comis, insa a salvat-o un sef cu greutate, probabil el insusi un snapan batran…

  4. Nevestele lui Dan Condrea rămân cu 5,6 milioane de euro, după ce Tribunalul București a respins confiscarea specială a averii patronului Hexi Pharma(…)___–___inca un caz din „sanatate”, un criminal odios a furat milioane de euro din sistemul de „sanatate” si doar pentru ca a trecut o parte din avere pe numele (oricui) la altcineva, prejudiciul nu mai poate fi recuperat, un caz care nu mai este de sanatate ci de justitie, oare cati bani(din acesti bani) au primit si nemernicii care au „judecat” cazul, ca sa dea o asemenea hotarare? Practic ei creeaza sau -mai degraba- consolideaza precedentul si practica ca orice spargator de banca, daca chiar si 5 minute „dupa”, depune -legal- banii furati pe numele oricui, legea nu mai poate recupera acesti bani…Te crucesti, nu alta, de asa justitie, tipic romaneasca…Ma mir cum inca nu au aparut -inca- in Romania un fel de militii, care sa faca dreptate in forta, adica acesti rasi de judecatori, sa fie -realmente- exterminati…

  5. Un medic neurolog din București a tăiat cablul de internet dintr-o cafenea cu maceta, iar apoi a incendiat camera de depozitare .”… pe fond de abuz de substante … si alcool…”__–__probabil ca „beuse” vin „puterea ursului” (facut din struguri negri, soiul Hamburg), propavaduit de un alt neurochirurg , la fel de doctor, care stia el ca a bea vin negru este sanatos, pentru ca contine resveratrol (polyphenol, antioxidant), destul de probabil ca socru-sau (sau el) are o vie si produce asa vin( si „tot tziganu’ isi lauda ciocanu’!), altfel este de rasul curcilor, NU exista niciun studiu care sa dovedeasca ca prin fermentatia alcoolica, acea substanta s-ar inmulti sau ar deveni mai potenta, dimpotriva , ca in orice alt bioproces, se pierde si din respectiva substanta, cereviziile consuma -la fel de bine- si respectiva substanta , nu numai sucroza*…Mai mult, exista sute de studii, inclusiv din paradocsala-la acest capitol- Franta, ca alcoolul ( indiferent de prezentare, culoare, aroma, gust, si–eticheta!), ramane la fel de toxic**, asa ca este mult mai bine sa-ti iei doza zilnica de resveratol, mancand -la fiecare masa_ cate 4-5-6 boabe struguri*** si nu „cu burta”, excesul poate dauna, mai ales pre- si diabeticilor( index glicemic destul de mare)…( * dizaharida- o molecula de glucoza si una de fructoza-, forma bruta a „zaharului de masa”, care -deci-este forma purificata si concentrata a sucrozei///** practic, alcoolul da 3 forme de toxicitate, una rapida , betzia, adica intoxicare la nivel de SNC, doi si trei, intoxicatie hepatica si intoxicatie generala, de unde cancere corelate si la alte organe…///*** corect insa, cu cat sunt mai inchisi la culoare, cu atat mai ridicat continut in respectiva substanta, mai ales in pielitza, cred ca cei mai buni struguri sunt cei de culoare purpurie/violeta/ mov/ crinarie…)

  6. Anchete în cazul deceselor suspecte de la spitalul ”Sf. Pantelimon” din București. Greșeala medicală care ar fi ucis 20 de pacienți în câteva zile (Diana Diaconescu Joi, 11 Aprilie 2024, ora 16:10 )(…)__–__ nicio grija, vine rafaila9 (odrasla de securist criminal) si-i salveaza pe colegii care trebuie sa fie si ei din acelasi „aluat” facuti, adica criminali genocidali…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a...