Pericolul Deepfake. Cum poate interfera inteligența artificială în alegerile din România

Pericolul Deepfake. Cum poate interfera inteligența artificială în alegerile din România
Sursa foto: sosafe-awareness.com

Pericolul Deepfake. Utilizarea softurilor care modifică atât sunetul, cât și imaginile video a început să își fac simțită prezența. Există posibilitatea ca acestea să influențeze rezultatul alegerilor dacă autoritățile nu fac nimic.

Deja pe Tiktok şi nu numai există videoclipuri cu lideri politici români în diverse ipostaze, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Autorii spun că sunt niște pamflete, dar pericolul folosirii acestei tehnologii este real.

Reporter 24 aduce în discuție acest subiect și pentru a le oferi oamenilor instrumentele necesare ca să facă diferența între un fișier video sau audio original și unul alterat de aceste tehnologii. Pornim de la experiența din Slovacia, unde astfel de fișiere au fost folosite în campania electorală care a dus la victoria unui partid pro-Kremlin.

Citește și: Cum rezolvi problemele cu e-Factura. Ghidul făcut de un om de afaceri

Reporter 24 a stat de vorbă cu Martin Hodás, jurnalist specializat în tehnologie la cea mai importantă revistă slovacă de acest gen, Zive.sk, care se axează pe social media și dezinformare. El a vorbit despre cum tehnologia deepfake a fost folosită în alegerile din Slovacia.

„Cu vreo două săptămâni înainte de ziua votului, au fost câteva instanţe în care am găsit astfel de fişiere alterate cu AI, care atacau un anume partid politic – Slovacia Progresivă.

De această dată n-a fost vorba de video-deepfake ci de audio-deepfake. Au folosit voci sintetizate ale politicienilor, spunând lucruri pe care nu le-au spus de fapt”, a declarat Martin Hodás.

„Principala sursă pentru distribuire a fost Telegram, platforma de mesagerie care este foarte folosită în Slovacia, dar s-a extins şi pe social media, cum ar fi Facebook, pe email-uri sau Whatsapp”, a adăugat el.

Vezi interviul complet, în Reporter24.ro

Citește și: Bugetul Capitalei pe 2024, în dezbatere publică. Ce investiții anunță Nicușor Dan pentru acest an

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.