Cum a pierdut orașul Năvodari fondurile europene pentru Aqua Park pe mâna unei firme în insolvență. Primăria, bună de plata a 3 milioane de euro

Data:

Un aqua park uriaș, cel mai mare centru de agrement de pe litoralul românesc, urma să apară în Năvodari în 2015, promiteau autoritățile locale. Primăria a și început să construiască, valoarea investiției fiind estimată la circa 7 milioane de euro, din care jumătate fonduri nerambursabile. Firma câștigătoare a licitației pentru execuția lucrărilor, Imob Lux Construct, aparține unui om de afaceri controversat, apropiat de Liviu Dragnea, și și-a cerut insolvența la scurt timp după demararea proiectului. Bineînțeles, Primăria nu a putut finaliza lucrările până la finalul anului, așa cum era prevăzut în proiect, așa că a pierdut finanțarea europeană. Actualul primar, Florin Chelaru, a încercat să termine proiectul, însă fără succes.

Aici ar fi trebuit să existe astăzi Aqua Park Năvodari. Foto: Cristian Andrei Leonte

Orașul Năvodari este unul dintre cei mai importanți beneficiari de fonduri europene din județul Constanța. Doar prin Programul Operațional Regional, fostul oraș industrial de la malul mării a reușit să aducă în comunitate peste 20 de milioane de euro, bani care au fost direcționați în proiecte ample de infrastructură: amenajarea unei promenade pe malul mării, construirea unui parc, a unei cantine sociale, modernizarea bulevardului care leagă stațiunea Mamaia de Năvodari și construirea unui centru de afaceri, una dintre cele mai mari clădiri ridicate de o primărie din județul Constanța după Revoluție.

Însă lucrurile nu au mers întotdeauna bine pentru administrația locală, care a pierdut finanțarea pentru unul dintre cele mai răsunătoare proiecte de pe litoralul românesc. În 2011, primăria a început să pregătească documentația necesară pentru a obține fonduri europene cu care să plătească ridicarea unui centru de agrement complex. 

Conform planurilor administrației, investiția ar fi urmat să fie cea mai importantă de acest gen de pe litoralul românesc și să acopere o paletă largă de facilități destinate turiștilor, dintre cele mai moderne: băi de struguri sau plante aromatice, zone de înfrumusețare, pat cu ultraviolete, cromoterapie, zone pentru predarea cursurilor teoretice de scubadiving, zonă de electroterapie, duș vichy, duș subacvatic, cabine de schimb pentru persoane cu dizabilități, zonă de tratamente prin masaje/saună, sector de fitness și aerobic, birouri, vestiare, grupuri sanitare, terenuri de tenis și minifotbal șamd. Suprafața totală construită a ansamblului era de 3.683 metri pătrați (mp), iar desfășurată, de 6.480 mp, conform Agerpres. Investiția presupunea și realizarea de terenuri de sport în suprafață totală de 2.461 mp, precum și parcaje, în suprafață de 1.955 mp.

Uniunea Europeană a acceptat să finanțeze aproape jumătate din investiția Primăriei Năvodari, adică 3 milioane de euro din totalul de 7 milioane cât costa întregul proiect. În urma licitației și a contestațiilor, firma căreia i s-a încredințat construirea aqua park-ului a fost Imob Lux Construct SRL. Societatea a fost înființată în anul 2005 în Bragadiru, Ilfov, și în februarie 2015 și-a schimbat numele în Imob Infrastructură SRL. Lucrările au început în 2015, doar că, trei luni mai târziu, în iulie 2015, societatea a intrat în insolvență și și-a abandonat angajamentul.

Controversele din spatele firmei Imob Lux Construct

Societatea Imob Lux Construct a fost înființată în 2005, iar primii acționari ai firmei au fost Ferko Company Limited (prin Kiss Laszlo Gyorgy), Viorel Apreutesei și Gheorghe Florea. În 2015, societatea își schimbă numele în Imob Infrastructură SRL, iar asociat unic devine Victor Țene. Tot în anul 2015, societatea primește o tranșă importantă din finanțarea Primăriei Năvodari, apoi intră în insolvență.

Ferko Company Ltd, unul dintre fondatorii societății, este un offshore, iar Kiss Laszlo Gyorgy, proprietarul acestuia, este „arhitectul” rețelelor offshore din România. De altfel, Gyorgy se și recomanda „analist offshore”. Gyorgy a fost consultant pentru Sorin Ovidiu Vântu, Marian Iancu, Eugen Nicolicea și Fathi Taher și a fost trimis în judecată de DIICOT pentru mai multe infracțiuni, potrivit clujust.ro.

Victor Țene, ultimul proprietar al societății înainte de insolvență, este un afacerist extrem de controversat, apropiat de Liviu Dragnea, despre care jurnaliștii de la RISE Project au scris în detaliu în iunie 2017. Victor Țene face parte din anturajul financiar al lui Marian Vanghelie, fost primar PSD la Sectorul 5, și face legătura între banii Tel Drum și familia Dragnea, notează jurnaliștii RISE. Împreună cu Marian Dumitru, acesta deținea mai multe firme, inclusiv pe cea care ar fi trebuit să construiască centrul de agrement din Năvodari:

Au devenit celebri în 2014, când Parchetul Capitalei le-a imputat un prejudiciu de 56 milioane de lei adus statului. Ancheta vizează contractele prin care Țene și Marin au termoizolat bună parte din blocurile sectorului 5. Procesul lor încă se judecă și Vanghelie a fost inculpat în caz, pe motiv că ar fi încasat un comision de 20% din valoarea contractelor publice. Una dintre firmele lor (Imob Lux Construct SRL) a câștigat într-o singură zi din 2013 șase licitații în valoare totală de peste 88 milioane de lei. Apoi a descins procuratura, i-a reținut puțin pe ambii, societatea suspectă a fost radiată și-n locul ei a apărut una nouă, cu nume asemănător (Imob Infrastructură SRL) și același cod fiscal. În numai doi ani, 2014 și 2015, această nouă firmă încasează 10 milioane de la Tel Drum”, notează RISE Project

Primăria Năvodari, bună de plată

În prezent, în locul grandiosului Aqua Park sunt câteva platforme de beton și construcții abandonate. Din informațiile date de Primărie în presă reiese că s-a executat sub 25% din proiect. Pentru a continua, Primăria trebuie să plătească din bugetul local și cele peste 3 milioane de euro pe care le putea deconta din bani europeni.

Potrivit informațiilor de pe site, Primăria Navodari a organizat în 2017 o primă licitație pentru continuarea lucrărilor, însă nu a fost depusă nicio ofertă. O a doua procedură de achiziție a fost lansată în 2018, lucrările fiind estimate la 13 milioane lei, însă a fost anulată, potrivit datelor publicate în sistemul electronic de achiziții publice.

Am încercat în mai multe rânduri să stăm de vorbă cu reprezentanții Primăriei Năvodari referitor la mai multe investiții desfășurate de administrația locală cu bani europeni. Printre altele, am cerut primăriei să ne pună la dispoziție o listă cu toate proiectele europene implementate, în desfășurare, depuse spre finanțare sau ratate, și am cerut detalii suplimentare asupra unora dintre ele. Primăria Năvodari nu a dat curs solicitărilor noastre scrise și nici telefonice.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Cristian Andrei Leonte
Cristian Andrei Leontehttp://info-sud-est.ro
A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius”, Constanța), este jurnalist și co-fondator al ziarului Info Sud-Est (2012) și nominalizat la Tânărul Jurnalist al Anului la ediția din anul 2015. A coordonat campanii de presă care au avut ca temă protejarea patrimoniului cultural și istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...