Premierul Slovaciei a fost împușcat

Data:

spot_img

Premierul Slovaciei a fost împușcat. Robert Fico a fost transportat la spital, transmite Associated Press. Incidentul a avut loc în orașul Handlova, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de capitală. Un suspect a fost reținut, a precizat sursa citată.

Fico urma să participe la o ședință de guvern, la un centru cultural din Handlova.

Politicianul populist declara la începutul anului că în Ucraina nu este război, că oamenii duc o viață normală în Kiev și că războiul ar fi doar „un conflict localizat”.  „Credeţi în mod serios că există un război la Kiev? Glumiţi, vă rog, sper că nu vorbiţi serios. Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş, o viaţă absolut normală”, scrie news.ro.

Modelul Orban

Robert Fico a acceptat ca Ucraina să poată obţine finanţare din partea UE şi a aprobat condiţionat candidatura Ucrainei la aderarea la UE, dar a promis că va bloca candidatura acesteia la aderarea la NATO.

Până la venire ala putere a lui Fico, în toamna anului trecut, Bratislava a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului, însă Robert Fico nu s-a sfiit din a lăuda Moscova și de a urma exemplul premierului ungar Viktor Orban prin comentarii împotriva „fasciștilor ucraineni” și împotrivirea față de susținerea militară pentru Kiev.

Citește și: Premierul slovac a fost împușcat. Robert Fico se zbate „între viaţă şi moarte”

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Ministrul de interne slovac a dat vina pe presă pentru tentativa de asasinat împotriva lui Robert Fico. Matus Sutaj Estok spune că jurnaliștii au „răspândit ură” în societate.

„Nu putem să răspundem la ură cu ură. De aceea vreau să vă rog pe toți să vă opriți din această ură de pe rețelele sociale, țintită spre un partid sau spre altul. Opriți-vă acum! Ce s-a întâmplat astăzi este consecința a ceea ce ați sădit mulți dintre voi”, a susținut ministrul.

Robert Fico este într-o „stare deosebit de gravă” și e încă în operație, a anunțat ministrul apărării slovac, miercuri seară, la cinci ore de la tentativa de asasinat.

Robert Kalinak, ministrul Apărării, a ținut o conferință de presă în exteriorul spitalului din Banska Bystrica în care este operat Fico. El a spus că medicii luptă pentru a-i salva viața prim-ministrului, acesta suferind „grave traume multiple”.

„Situația este foarte proastă”, a declarat Kalinak. „Nu avem vești bune la acest moment și ne punem speranțele în mâinile specialiștilor medicali.  

Ce s-a întâmplat astăzi este un stigmat care ne va urmării pentru mulți ani de-acum încolo. Astăzi este cel mai trist moment din cei 31 de ani de istorie a Slovaciei, un atac împotriva prim-ministrului este un atac împotriva democrației, un atac la adresa statului însuși”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. e dificil de inteles cum a revenit iarasi ca PM, dupa ce a demisionat in 2018, in urma asasinarii unui jurnalist care proba coruptia din tara, asta inseamna ca multa populatie(majoritatea) gandesc precum acest Fico, oricum precedent recent exista, in 2003 un alt PM(in Serbia) a fost asasinat, desi avea o agenda pro-europeana, nu precum Fico, ceace spune ca extremismul exista la ambele capete…Indiferent, solutia nu se regaseste in ‘scheme defensive”, etc., ci in interzicerea armelor la civili, dimpotriva char si politia de zi, NU ar trebui sa poarte arme letale, ci numai escadroanele speciale…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În ce comisii sunt europarlamentarii români

Cei 33 europarlamentari români au fost informați în ce...