Președintele Iranului a murit. Cine i-a locul

Data:

spot_img

UPDATE: Președintele Iranului a murit. Agenţia de știri iraniană Mehr a anunţat, luni dimineaţă, că Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla.

Agenţia semioficială a precizat că liderul iranian, ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian şi alţi ocupanţi ai elicopterului prăbuşit, inclusiv guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, au fost „martirizaţi”.

Nu există încă o confirmare oficială a morţii lui Raisi, dar medicii au declarat că nu au găsit „niciun semn” de viaţă la locul prăbuşirii.

Locul lui Ebrahim Raisi a fost luat de către Mohammad Mokhber, 68 de ani, primul vicepreședinte al Iranului care a devenit președinte interimar

Citește și: Cine este noul președinte al Iranului, Mohammad Mokhber


Președintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter, în nord-vestul ţării. Încă nu este clar în ce stare se află Ebrahim Raisi, relatează agenţiile internaţionale de presă, citând mass-media oficiale iraniene.

Elicopterul implicat în accident zbura într-o formaţie de trei elicoptere. Aparatul a efectuat o „aterizare forţată” şi echipele de intervenţie se îndreaptă spre locul accidentului, potrivit agenţiei IRNA şi televiziunii de stat iraniene.

„Unele informaţii neconfirmate arată că elicopterul care-l transporta pe preşedintele Raisi ar fi avut un accident în provincia Azerbaidjanul de est”, a transmis televiziunea de stat de la Teheran.

UPDATE: Ce ar putea însemna acest lucru pentru Iran?

Multe persoane din întreaga lume urmăresc îndeaproape evoluțiile din Iran, întrebându-se dacă vor exista schimbări semnificative în politicile țării în regiune dacă președintele Ebrahim Raisi va fi afectat, scrie BBC.

Răspunsul scurt este că nu prea multe. Cu toate acestea, instabilitatea ar putea afecta cu siguranță economia. După accident, rialul iranian s-a prăbușit în raport cu dolarul american.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul Iranului, și-a exprimat speranța că președintele și oficialii care îl însoțesc se vor întoarce în siguranță în țară. El a cerut rugăciuni pentru ei și a asigurat poporul iranian că nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece nu vor exista probleme în conducerea țării, menționează jurnaliștii britanici.

În ochii majorității iranienilor, liderul suprem și Gărzile Revoluționare Islamice (IRGC) sunt cei care iau deciziile politice și de politică externă majore.

Raisi este unul dintre cei mai conservatori președinți pe care Iranul i-a avut vreodată și este foarte apropiat de liderul suprem. El este, de asemenea, unul dintre candidații serioși la succesiunea în funcția de lider suprem al Iranului.


UPDATE: Președintele Iranului este greu de găsit

O operațiune majoră de căutare are loc în munții din nord-vestul Iranului, unde elicopterul în care se afla președintele Iranului și ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian a dispărut.

Agenția de știri IRNA a relatat că peste 40 de echipe de salvare care au folosit câini de căutare și drone au fost trimise la locul prăbușirii.

Raisi se întorcea dintr-o zonă din apropierea graniței dintre Iran și Azerbaidjan, unde a inaugurat două baraje împreună cu omologul său azer Ilham Aliyev.

Uniunea Europeană a declarat că a activat serviciul său de cartografiere cu răspuns rapid, cunoscut sub numele de Copernicus, pentru a ajuta la căutarea elicopterului prăbușit.

Sistemul Copernicus oferă produse cartografice bazate pe imagini din satelit.

Ebrahim Raisi, în elicopter, înaintea prăbușirii. Captură de la televiziunea iraniană de stat
Ebrahim Raisi, în elicopter, înaintea prăbușirii. Captură de la televiziunea iraniană de stat

Citește și: Dragoș Damian: „Poate până în 2027, când se termină spitalele regionale, vom găsi o cale să reducem burn-out-ul medicilor, teama de malpraxis şi intenţia de plecare din ţară”

Președintele Iranului este căutat 

Sunt în desfăşurare operaţiuni pentru localizarea elicopterului, dar căutările sunt dificile din cauza condiţiile meteo nefavorabile, cu ceaţă densă într-o zonă muntoasă.

Agenţia de presă oficială IRNA a relatat ulterior că preşedintele Raisi şi ministrul iranian de externe se aflau printre pasagerii elicopterului, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei de presă semi-oficiale Tasnim, citată de CNN, unele dintre persoanele care-l însoţeau pe preşedinte ar fi reuşit să comunice cu Teheranul, ceea ce dă speranţe ca incidentul să nu se fi soldat cu victime.

Este artizanul unei înăspriri a legilor privind moralitatea

Televiziunea de stat iraniană și-a întrerupt toate programele obișnuite pentru a arăta rugăciunile ținute pentru Raisi în întreaga țară și, într-un colț al ecranului, transmisiunea în direct a echipelor de salvare care căutau pe jos în zona muntoasă, pe o ceață densă.

În vârstă de 63 de ani, a fost ales președinte la a doua încercare, în 2021, și, de la preluarea mandatului, a ordonat o înăsprire a legilor privind moralitatea, a supravegheat o reprimare sângeroasă a protestelor antiguvernamentale și a făcut presiuni puternice în negocierile nucleare cu puterile mondiale.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: agerpres.ro

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Azerbaidjan amenință Armenia cu acțiuni militare | Aktual24

Azerbaidjan amenință Armenia că va întreprinde acțiuni militare la...

Lituania pregătește planuri de evacuare în cazul unui conflict armat

Autoritățile din Lituania își pregătesc planurile pentru evacuări în...

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației. Considerat un regim...