Protestele medicilor sunt justificate și nu sunt doar despre ei, pentru că măsurile Guvernului ne afectează pe toți.

Data:

„Consultațiile cu bilet de trimitere sunt baza sistemului medical de la noi”. Asta mi-a spus ieri un medic vizat de reducerea veniturilor propusă de CNAS ca urmare a bugetului dezasturos votat de coaliția de guvernare, care reduce fondurile destinate plății medicilor de familie și medicilor din ambulatoriu, cu consecințe asupra noastră, a tuturor.

Da, știu, lucrurile nu funcționează sau funcționează prost în sănătate. Accesul la servicii medicale în România este o poveste de groază.

Cu toate acestea, în loc să îmbunătățim ceea ce nu merge, înrăutățim ceea ce merge cu mare dificultate. Cam asta a fost abordarea Guvernului atunci când a redus bugetul destinat medicilor de familie și medicilor care lucrează în ambulatoriu fără vreo justificare obiectivă legată de activitatea desfășurată de ei, ci doar din pix, ca să iasă bine cifrele.

Da, am văzut multe proteste ale medicilor de-a lungul timpului prin care revendicau salarii/venituri mai mari. De data aceasta, oamenii nu cer nimic în plus, cer doar să NU li se taie 30% din venituri.

Da, înțeleg că există în rândul medicilor, ca în toate categoriile profesionale, și uscături: medici care umflă nota de plată cu activități „prestate” fictiv sau care nu erau necesare.

Citește și: Protestele medicilor de familie. Unele servicii nu vor mai fi decontate

Dar nu asta e regula, ci excepția. Iar dacă există astfel de cazuri ele sunt de competența organelor de control de care dispune deja CNAS sau a celor de urmărire penală.

Desigur, statul poate atenua acest fenomen intervenind fix acolo unde doare, iar soluțile mi le-au dat tot medicii.

Se pot propune sume mai mici pentru serviciile prestate de medicii ale căror sume decontate sunt peste un anumit prag, mult disproporționate față de ceilalți medici.

De asemenea, medicii care activează în mediul rural cu populație redusă trebuie încurajați și mai mult, poate chiar prin sume mai mari, pentru a asigura oamenilor respectivi acces la servicii medicale de bază.

E nevoie ca cifrele de școlarizare pentru rezidențiat să crească. Aproximativ 3000 de medici de familie au peste 65 de ani. Se pot pensiona azi.

Cu toate astea, România școlește anual considerabil mai puțini rezidenți pe medicină de familie decât numărul celor care se pensionează. Deficiul de medici se adâncește iar Guvernul se joacă cu cifrele din pix și taie 30% din venituri.

Descurajarea medicilor tineri ne poate pune pe fiecare dintre noi în situații limită în care accesul la servicii medicale de bază devine un lux.

Citește și: După ce-a aprins milioane de beculețe, Olguța Vasilescu stinge lumina culturii craiovene

Întotdeauna există soluții echitabile, însă nu sunt întotdeauna cele mai evidente și ele necesită dialog cu cei vizați de modificări.

Am spus „dialog”? Pare că Guvernul, din aroganță, din autosuficiență sau cine știe poate din prostie, a preferat să taie din pix fără să mai stea de vorbă cu muritorii de rând, pentru că ”specialiștii” din guvern se pricep, evident, la toate.

De aceea consider că protestele medicilor care se desfășoară în această perioadă sunt pe deplin justificate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Cosmin Poteraș este senator

spot_imgspot_img
Cosmin Poteraș
Cosmin Poteraș
Cosmin Poteraș este senator REPER.
1 COMENTARIU
  1. Nu stiu cum de nu au jena nenorocitii astia imbuibati de doctori, nu-i mai satura dracu de bani, daca ai nevoie de ei , cand intri in cabinet si nu ai umblat la plic, te trateaza ca pe un cacat si asta daca ai noroc…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...