PSD și PNL vor să elimine din secții de votare partidele politice care s-au înființat după 2019

Data:

Coaliția PSD și PNL vor să introducă o ordonanța pentru comasarea alegerilor o prevedere prin care să împiedice partidele înființate după 2019 să aibă reprezentanți în secțiile de votare din România. Acești reprezentanți/delegați au rolul de a superviza corectitudinea alegerilor.

Prevederea abuzivă a fost remarcată de Partidul REPER, formațiune înființată anul trecut, care menționează într-un comunicat de presă că a intrat, pe surse, în posesia proiecutului Ordonanței pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Citește și: Regimul de la Tiraspol cere Moscovei mai mulți bani. Anexarea „ar fi o prostie în condițiile actuale”

Ce urmează să se modifice

Potrivit proiectului, urmează să fie modificat conținutul articolelor 24, alin 4, și 29, alin. 12, din această lege.

În prezent, accesul în secțiile de votare din țară la alegerile europarlamentare este permis delegaților oricărui „partid politic, organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianță politică sau electorală dintre acestea care participă la alegeri și are membri în Parlamentul European”.

PSD și PNL vor să limiteze accesul, prin următoarea modificare adusă legii: „partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianță politică sau electorală dintre acestea care participă la alegeri și cărora le-au fost repartizate mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019”.

Astfel, partidele noi nu vor avea reprezentanți în secțiile de votare. Nici cele care au europarlamentari, cum este REPER, pentru că aceștia au candidat inițial pe listele USR PLUS și apoi au format noua formațiune.

În plus, conform modificărilor, partidele pot avea reprezentanți în secții la alegerile locale doar unde participă la alegeri. REPER spune că astfel se creează o ierarhie discriminatorie și care reduce drastic șansele să-ți apere votul.

PSD și PNL vor să elimine din secții de votare partidele noi

Aceasta nu este singura modificare importantă. În același draft pentru Ordonanța pentru comasarea alegerilor, PSD și PNL doresc să introducă următorul paragraf: „În a doua etapă, completarea birourilor electorale se face cu partidele politice parlamentare şi(…) care au avut grup parlamentar propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului la data constituirii acestuia ca urmare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020” este formularea care permite acest lucru.

Citește și: Piedone și-a angajat ginerele în primărie. Acum este verificat de ANI. Averea lui Șerban Andrei Bogdan

Acest lucru înseamnă că anumite partide, precum AUR, vor avea asigurată prezența reprezentanților în secții de votare, chiar dacă nu au reprezentanți aleși în Parlamentul European.

REPER cere explicații publice

Ramona Stugariu, copreședinta REPER, a declarat că este doar o metodă prin care PNL încearcă să-și asigure locuri în Parlamentul European, punând piedici formațiunii politice pe care o reprezintă.

„Nici măcar Viorica Dăncilă nu a avut curajul să facă asta în 2019, domnule Ciolacu! Vă este teamă de REPER, de pluralism, de partide noi şi de un exercițiu democratic real, domnule Ciolacu? Cum îndrăzniți să modificați legea electorală din pix, prin ordonanță de urgență şi antidemocratic?

Vă spun ce faceți acum: nu vă ies socotelile privind locurile de europarlamentari promise PNL-ului pe lista comună și încercați să opriți partidul care are cea mai performantă delegație în Parlamentul European din Europa, nu doar din România, să fie reprezentat în Biroul Electoral Central și în secții. Exterminați democrația, asta încercați să faceți”.

Aceasta a cerut și o explicație publică a draftului Ordonanței Comasării, dar și să fie retrase propunerile menționate anterior.

„Vă cer să explicați public draftul de Ordonanță care circulă acum şi să retrageți ferm aceste propuneri. Le cer colegilor de la PNL să nu accepte această complicitate distrugătoare de orice urmă de respect pentru statul de drept, Comisia de la Veneția, Constituție şi legile țării.” a declarat Ramona Strugariu, copreședintă REPER.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related