Investițiile din siderurgia gălățeană, sprijinite cu bani europeni

Data:

Investițiile din siderurgia gălățeană, sprijinite cu bani europeni. Acest sector va avea o nouă sursă de sprijinire a investițiilor în modernizarea tehnologiilor și reducerea emisiilor de carbon după ce, în plenul Parlamentului European, a fost aprobat în această săptămână un nou instrument european de finanțare, respectiv Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), a declarat europarlamentarul social-democrat Dan Nica.

Platforma STEP – ce are capacitatea de a genera investiții în valoare de 160 miliarde de euro – este parte a pachetului de revizuire bugetară a cadrului financiar multianual (CFM) al Uniunii Europene și urmărește să consolideze și să îmbunătățească poziția Europei în mai multe domenii tehnologice esențiale. Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul „zero emisii nete”. De asemenea, noul instrument de finanțare european vizează sprijinirea competitivității și a rezilienței Uniunii Europene în sectoare strategice, un exemplu concret în acest sens fiind industria oțelului.

Citește și Prefectul de Olt a intrat cu maşina personală în curtea Poliţiei, unde a filmat şi a făcut poze pentru Facebook şi Tiktok, confirmă IPJ

Noul instrument de finanțare a tehnologiilor strategice a făcut obiectul unei negocieri mai ample la nivelul Comisiei Europene, Consiliului și Parlamentului European, în urma acestora europarlamentarii reușind să aducă o serie de îmbunătățiri, precum suplimentarea unor alocări financiare, stabilirea unui plafon  financiar de 20 la sută pentru proiectele STEP în cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a asigura politica de coeziune, dar și mai multă coerență între politica industrială a Uniunii și atingerea obiectivelor privind reducerea emisiilor de carbon. Un rol important în aceste negocieri l-a avut europarlamentarul gălățean Dan Nica, coordonator al grupului socialiștilor și democraților (S&D) din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European și raportor pe Programul Orizont Europa, ce va fi inclusiv parte a Platformei STEP pentru tehnologii strategice.

Citește și Incidente grave la metrou: mecanici Metrorex, cercetați pentru abateri

În mod particular, europarlamentarul Dan Nica a avut în vedere industria siderurgică, atât de importantă pentru Galați. „Am reușit să asigurăm finanțarea din bani europeni de până la 20 la sută din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru industria oțelului, ceea ce este o veste foarte bună pentru România și pentru Galați! De asemenea, prin Programul Tranziția Justă, vor putea fi finanțate companii mari, din industria oțelului și aluminiului, din țările unde PIB-ul este mai mic decât media UE, cum este și cazul României. Iar prin Programul InvestEu vor fi sprijinite obiectivele STEP (Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa”) cu până la 6 la sută. Pentru industria europeană, greu încercată ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, acum sunt prevederi care permit ca în țări precum România să fie adoptate măsuri suplimentare de sprijinire a investițiilor, vitale pentru industrie, pentru creșterea competitivității și generarea de creștere economică”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, în plenul Parlamentului European. Mai multe citiți în Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...