Radu Hossu decorat de Zelenski pentru sprijinul acordat Ucrainei în război

Data:

Radu Hossu decorat de Zelenski pentru sprijinul acordat Ucrainei în război. În decretul din 4 septembrie semnat chiar de președintele ucrainean se menționează că românul primește Ordinul de Merit, gradul III pentru contribuția sa la consolidarea cooperării interstatale.

„DECRET AL PRESEDINTEI UCRAINEI Nr. 556/2023″

Pentru o contribuție personală semnificativă la consolidarea cooperării interstatale, sprijinirea suveranității statului și integrității teritoriale a Ucrainei, popularizarea statului ucrainean în lume, decretez:

Pentru a fi distins cu Ordinul de Merit, gradul III:

HOSSU Radu — voluntar, corespondent, filantrop, România

Președintele Ucrainei V.ZELENSKY

4 septembrie 2023”

Radu Hossu decorat de Zelenski:

Radu Hossu a scris pe pagina sa de Facebook că aceasta este cea mai mare onoare din viața lui. Mai spune că nu și-a dat seama de la început ce impact vor avea eforturile sale, care au ajutat mii de ucraineni, dar i-au schimbat și lui viața.

Citește și: AUDIO | Mihai, soldat ucrainean de origine română: Fuga de bombe este un joc al hazardului. Pot să cadă chiar în locul în care te ascunzi

„Când pe 26.02.2022 am început să scriu Rezumatele de Noapte, nu mi-am imaginat vreodată că voi ajunge ca undeva în viitor voi avea șansa să-l cunosc pe cel mai căutat om din lume din acel moment, fiind numărul 1 pe lista de asasinate a FSB-ului.

Când am început strângerile de fonduri în August 2022 unde mii de oameni au donat pentru a ajuta civilii și militarii Forțelor Armate ale Ucrainei, nu mi-am imaginat că viața mi se va schimba în bine (împlinirea de sine) și în rău (trecând prin momente absolut inimaginabile pentru orice om) că împreună vom atinge, vom alina și vom pune umărul la salvarea a sute, poate mii de vieți.

Vieți care până pe 24 februarie trăiau în relativă pace și care nu-și doreau decât ce ne dorim cu toții: să ne îndeplinim visurile, să ne creștem copiii, nepoții, să ne căsătorim, să iubim, să călătorim, să așteptăm weekend-ul, concediul, să ne înjurăm șeful sau din potrivă. Lucruri absolut normale.

Citește și: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni. „Am trecut prin zeci de baraje de artilerie. Dar simt că fac ceva bun”

Și totuși am făcut-o.

Încă nu realizez cât de multe am reușim împreună, poate pentru că încă sunt atât de conectat la războiul de acolo.

Însă sunt oameni din Ucraina care îmi scriu și ne mulțumesc nouă pentru ajutorul acordat. Echipa lui Misha care nu o dată mi-a transmis că mașinile duse de mine au le-au salvat viața.

Autospeciala din Bakhmut care le-a salvat viața pompierilor de acolo. Civili extrași din Bakhmut în timpul unui baraj de bombardamente, unul dintre ei căsădorindu-se și spunând «fără Radu și Misha nu aș fi fost în viață să mă căsătoresc cu iubirea vieții mele».

Miile de oameni care au avut săptămâni la rând ce mânca în orașele și satele prin care am fost cu zeci de tone de alimente.

Sute de familii care peste iarnă au avut electricitate și căldura.

Mii de soldați ce vor fi salvați în numele lui Oleg Gubal cu ajutorul Complexului Medical Mobil contruit din donațiile voastre în numele lui.

Nu vom știi niciodată dacă l-am salvat pe viitorul Einstein sau pe următoarea Marie Curie, însă cu siguranță știm că mii de familii nu vor suferi de pierderea celor dragi!

Am făcut asta nu pentru politicienii din Ucraina, nu pentru partidele de acolo și sigur nu pentru conducători, căci nu-mi trecea prin minte vreo clipă că voi primi o asemenea distincție.

Am făcut-o pentru cei care apără ceea ce eu consider în datoria fiecăruia de apărat: regulile internaționale care spun că nu poți să spargi ușa vecinului, și cu forța să-i iei casa. Apără lumea în care aș vrea să-mi cresc copiii”.

În finalul postării, Radu Hossu a mulțumit tuturor celor care i-au sprijinit eforturile și scrie că senzația pe care o simte nu poate să fie descrisă în cuvinte.

„Puterea solidarității voastre a făcut o schimbare în lume. Nu sunteți prea mici. Nu există „nu contez”. Nu există «nu pot schimba lumea din jurul meu”. Că ați dat un like, un share și poate cineva din lista voastră a donat 1 euro sau 10, a contat.

Senzația este una de extraordinară. Este ceva ce nu poare fi cuprins în cuvinte, având în vedere că această onoare vine de la omul care avea soția pe locul 2 în lista de asasinate al FSB și totuși a spus: «N-am nevoie de un taxi, ci de muniție».

Mulțumiri vouă! Sunt onorat și emoționat!”.

A strâns peste 500.000 de euro

După data de 24 februarie 2022, aproape toate eforturile lui Radu Hossu s-au îndreptat către refugiații ucraineni care ajungeau la Brașov, unde Radu Hossu este consilier al viceprimarului Flavia Boghiu.

Apoi românul a fost personal de mai multe ori în unele dintre cele mai afectate zone din țară unde a dus ajutoare umanitare, dar și echipamente militare. Acesta a reușit să strângă sute de mii de euro din donații, bani folosiți pentru echiparea armatei din Ucraina.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related