Reacția Gabriel Resources, după ce a pierdut procesul cu România: „O decizie profund eronată”

Data:

Reacția Gabriel Resources, după ce a pierdut procesul cu România: „O decizie profund eronată”.

Compania canadiană, care a investit în trecut în proiectul minier eșuat la Roșia Montană și care cerea României despăgubiri de 6,7 miliarde euro, anunță că analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Anna El-Erian, președinte al Gabriel Resources, a declarat: „Considerăm că decizia majorității este profund eronată. Așa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenția politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul.

Citește și Cum şi-a făcut Bihorul drumuri, transport şi industrie

Compania transmite că Centrul Internațional de Cercetare și Dezvoltare al Băncii Mondiale (ICSID) a emis o decizie prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu pretențiile de arbitraj ale companiei depuse împotriva Guvernului României în legătură cu investițiile în proiectul minier de exploatare a aurului și argintului de la Roșia Montană.

În plus, Tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari dolari pentru onorarii și cheltuieli de judecată suportate în legătură cu apărarea sa în cadrul arbitrajului. Sentința este obligatorie pentru părți.

Citește și Cum a fost salvată Roșia Montană de la o distrugere completă. Procesul de la Washington, văzut din Munții Apuseni    

Reacția Gabriel Resources, după 9 ani de proces

Gabriel a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului guvernului român de a acționa în privința autorizării proiectului Roșia Montană.

„Compania își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este în totalitate incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a dovezilor prezentate în acest caz, așa cum o demonstrează convingătoarea opinie disidentă convingătoare a unuia dintre arbitri. Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin procedura de anulare prevăzută de ICSID.

„Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Considerăm că decizia majorității este profund eronată.

Așa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenția politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul”, a transmis Anna El-Erian, președintele Gabriel Resources, într-un comunicat oficial.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Ce așteptări aveți de la PRESShub? Haideți să ne cunoaștem mai bine

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală: „AUR este cea mai mare otravă”

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă....