Rectorul Universității din Galați cere demisia ministrului Educației. Ligia Deca, acuzată de „un abuz flagrant, care încalcă autonomia universitară”

Data:

Rectorul Universității din Galați cere demisia ministrului Educației. Într-un deznodământ exploziv al situației încordate care domnește la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați după încheierea alegerilor pentru funcția de rector, astăzi, 31 ianuarie 2024, rectorul în funcție al instituției, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, acuză ministerul de resort și pe ministrul Ligia Deca de „un abuz flagrant, care încalcă autonomia universitară consfințită atât prin Constituție, cât și prin legea specifică”, cerând public demisia înaltului demnitar.

Situația din Universitate a escaladat după ce un ordin al ministrului Ligia Deca invalidează rezultatul alegerilor din UDJG, fără „niciun fel de motivare”, potrivit rectorului, trimițând la raportul Corpului de Control al ministrului, primit cu o zi înainte (29 ianuarie 2024 n.a.), neexistând timp să se răspundă, în contextul în care documentul conține „erori grave” și „neadevăruri foarte grave”, care trimit la ideea „unei direcții determinate în acțiunea Corpului de Control, probabil pentru că la alegerile de la Galați nu a ieșit cine trebuie. Fac această afirmație cu toată responsabilitatea”, a precizat  rectorul Georgescu.

Citește și: Milionarul Dragoș Dobrescu nu scapă de proces. Instanța Supremă a decis că faptele nu se prescriu

„Alegerile s-au desfășurat în cele mai bune condiții legale”

În opinia sa, realizările universității și dinamica acesteia, care este de necontestat, din ultimii patru ani, au dus la aprecieri la nivel internațional, dar la nivel național „se pare că au iscat discuții și au deranjat într-o măsură foarte mare, mai ales la nivelul Ministerului Educației. Toate lucrurile pe care le spun sunt bazate pe documente și pe constatări făcute, din păcate, la adresa unui Minister care ar trebui să coordoneze sistemul academic și nu să încurajeze nerespectarea legii”, a punctat Puiu Lucian Georgescu.

Potrivit acestuia, încă înainte de data alegerilor din Universitate, 14 decembrie, contracandidatul său – prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău – n.a. – a depus o cerere la Ministerul Educației privind prezența unor observatori, numele și datele acestora neajungând și la domnia-sa, ci doar la unul dintre candidați. La fel, în cazul unei solicitări din partea unui senator, răspunsul de la minister a venit discreționar către acest senator, care nu l-a comunicat Universității și niciunei alte structuri aparținând acesteia.

Continuarea, în Viata-libera.ro

Citește și: Iașul are doar 15% reciclare a deșeurilor. Un sistem care merge: sacii menajeri din Elveția

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Viata-libera.ro)

spot_imgspot_img
Viața liberă
Viața liberă
Viața liberă este un ziar cotidian independent din Galați, fondat în decembrie 1989, care a apărut pe piață neîntrerupt de atunci. Versiunea online a ziarului are în medie 400.000 de vizitatori unici pe lună, subiectele abordate în ambele medii fiind cele cu impact social major, atât local, cât şi naţional şi internaţional, inclusiv cele de interes pentru diaspora. Publicaţia susţine proiectele şi iniţiativele benefice comunităţii din care face parte de 32 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei” | Gazeta de Stâlpeni

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei”,...

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...