Registrul Familiilor de Plasament. O inițiativă crucială pentru dezvoltarea și reintegrarea copiilor abandonați în familie

Data:

Dezvoltarea și implementarea unui registru de plasament pentru familii care doresc să îngrijească copii aflați în grija statului este un pas important în vederea diminuării instituționalizării copiilor și închiderii centrelor de plasament și rezidențial la nivel național.

Această inițiativă ar putea avea multiple beneficii atât pentru copiii abandonați, cât și pentru familiile care îi primesc în grijă.

Unul dintre principalele avantaje ale unui registru de plasament este faptul că promovează reintegrarea copiilor într-un mediu familial.

Stabilitatea și iubirea unei familii sunt fundamentale pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.

Plasamentul într-o familie afectuoasă le oferă șanse reale de creștere sănătoasă și dezvoltare optimă, în comparație cu statul în centre de plasament sau rezidențial.

Pe lângă acest aspect esențial, trebuie să existe și beneficii concrete pentru familiile care se implică în plasamentul copiilor. Scutirea de la plata taxelor și impozitelor pe salariu sau pe venit reprezintă o stimulare financiară care poate facilita accesul mai multor familii la acest proces.

Citește și: Cine sunt părinții criminalului din 2 Mai. Au afaceri imobiliare de milioane de euro în Capitală

Uneori, costurile asociate creșterii și educării unui copil pot fi considerate un impediment pentru familiile care, în mod natural, ar fi dispuse să primească în grijă acești copii. Scutirea de la plata taxelor și impozitelor poate contribui la diminuarea acestui obstacol.

De asemenea, oferirea titlului de cetățean de onoare al comunității din care fac parte familiile care îngrijesc copiii abandonați este o modalitate de recunoaștere a efortului lor.

Aceste familii sunt modele de urmat pentru întreaga comunitate, demonstrând în mod concret că fiecare dintre noi poate contribui la a oferi un viitor mai bun copiilor care au fost privați de acest drept fundamental.

Totodată se pot acorda vouchere de vacanță și concediu de acomodare/ creștere copil pe o perioadă de până la un an.

Plasamentul familial simplu este o formă de îngrijire a copiilor în cadrul familiilor, în timp ce asistența maternală se referă la îngrijirea unui copil în cadrul unei familii de asistenți maternali specializați.

Propunerea de registru și beneficiile asociate ar trebui să se aplice doar familiilor de plasament simplu, pentru a asigura o soluție de integrare într-un mediu familial stabil și iubitor pentru copiii aflați în grija statului.

Citește și: Banii Arabiei Saudite vor schimba fotbalul. Sau îl vor distruge

Un registru de plasament pentru acele familii care doresc să îngrijească copii aflați în grija statului reprezintă o măsură fundamentală în promovarea dezinstitutionalizării și revizuirea sistemului de protecție a copilului în România.

Această inițiativă nu doar că oferă oportunitatea unui viitor mai bun pentru copiii abandonați, ci și sprijină familiile să devină modele și să contribuie la dezvoltarea lor într-un mediu familial și comunitar stabil.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți. Conduce acum organizația Vocea Copiilor Abandonați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Pericolul maghiar”: Cum au rămas ungurii „dușmanii” noștri permanenți? | Deutsche Welle

Cum au rămas ungurii „dușmanii” noștri permanenți? Radicalii de...

Bîstroe, nava scufundată și interesul României

Bîstroe, nava scufundată și interesul României. Accidentul naval din...

Un premiu prestigios

Un premiu prestigios. Meritul revine, în primul rând, ziarului,...

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL | Revista22

Eșecul Marelui Plan PSD-PNL. Coaliției PSD-PNL i s-a năruit...