Reuters: Înalți oficiali ai UE, spionați cu tehnică israeliană

Data:

Înalți oficiali ai Comisiei Europene au fost vizați anul trecut cu un software de spionaj proiectat de o firmă de supraveghere israeliană, potrivit mărturiilor a doi oficiali UE și a unei investigații Reuters.

Printre aceștia s-a numărat și Didier Reynders, un înalt oficial belgian care a ocupat funcția de comisar european pentru Justiție din 2019, potrivit unuia dintre documente. Cel puțin alți patru membri ai comisiei au fost vizați, dar și o altă persoană familiarizată cu problema.

Cei doi oficiali UE au confirmat că angajații Comisiei Europene au fost ținte ale acțiunii de spionaj, dar nu au oferit detalii.

Comisia Europeană a luat cunoștință de campanie, în urma mesajelor emise de Apple către mii de proprietari de iPhone în noiembrie, în care le-a spus că sunt „țintiți de atacatori sponsorizați de stat”, au spus cei doi oficiali UE.

A fost prima dată când Apple a trimis o alertă în masă utilizatorilor că aceștia se aflau în vizorul hackerilor guvernamentali.

Avertismentele au declanșat îngrijorare imediată în cadrul comisiei, au spus cei doi oficiali. Într-un e-mail din 26 noiembrie, analizat de Reuters, un angajat senior în tehnologie a trimis un mesaj colegilor cu experiență despre instrumentele de hacking israeliene și o solicitare de a fi în căutarea avertismentelor suplimentare de la Apple.

„Având în vedere natura responsabilităților dumneavoastră, sunteți o țintă potențială”, a spus angajatul în e-mailul analizat de Reuters.

Reuters nu a putut determina cine a folosit programul spion israelian pentru a-l viza pe Reynders și colegii săi din Bruxelles, dacă încercările au avut succes și, dacă da, ce ar fi putut obține hackerii ca rezultat.

Reynders și purtătorul de cuvânt al său, David Marechal, nu au răspuns mesaje repetate. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke, a refuzat să comenteze. Apple a refuzat să comenteze.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în...

Cluj: Trei bărbati au sărit să apere două tinere, atacate pe stradă de un individ (Aktual24)

Cluj: Trei bărbati au sărit să apere două tinere,...

Judecătorii au decis: fraţii Tate, liberi să părăsească Bucureştiul şi judeţul Ilfov

Judecătorii au decis: fraţii Tate, liberi să părăsească Bucureştiul...