S-a semnat contractul pentru noul Spital de Infecțioase din Oradea: 135 milioane de euro

Data:

S-a semnat contractul pentru noul spital de Infecțioase din Oradea. Există acum certitudinea construirii noului Spital de Boli Infecțioase din Oradea! 

Primarul Florin Birta a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene, în valoare de 135 de milioane euro, a viitoarei unități medicale din strada Vlădeasa, la trei ani după ce inițiativa pentru construirea acestuia a fost anunțată împreună cu predecesorul său, Ilie Bolojan.

Anunțul privind semnarea contractului de finanțare a fost făcut de primarul Oradei, care s-a deplasat la București anume în acest scop.

„Contract de finanțare semnat pentru noul spital de pe strada Vădeasa”, a scris Florin Birta pe Facebook, amintind că ideea construirii unui nou spital de Infecțioase a fost enunțată la finele anului 2020, în plină pandemie, împreună cu Ilie Bolojan, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, și cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, adăugând că „se dovedește încă o dată că buna colaborare dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea aduce rezultate benefice atât orașului Oradea, cât și județului Bihor”.

Birta a arătat că „în ajunul Sfântului Nicolae, am semnat cu ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, contractul de finanțare europeană din PNRR, pentru realizarea spitalului, în valoare de 135 milioane de euro”, iar „până la Crăciun vom anunța și câștigătorul licitației pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuție”.

Citește și Harta investițiilor industriale în 2023: care sunt județele cu cele mai ample proiecte

Proiectul construirii noului spital, cu fonduri europene nerambursabile, a fost depus de Primăria Oradea în cadrul PNRR în luna decembrie a anului trecut, pentru edificarea lui fiind vizat un teren de 2,5 hectare care a aparținut Ministerului Apărării Naționale, iar apoi Poliției de Frontieră.

Clădirea va avea patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, aceasta putând fi extinsă la nevoie la 295 de paturi. De asemenea, alte 20 de paturi vor fi pentru spitalizarea de zi și 11 pentru Terapia Intensivă, ceea ce duce totalul la minimum 249 paturi și maximum 326.

Capacitățile noului spital sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator.

Unitatea medicală va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc). Vor exista un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

Citește și Diseară vin ninsorile în Moldova

De asemenea, spitalul va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbarică. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

„Pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă)”, arată un comunicat al Primăriei Oradea.

Mai multe aflați din publicația Bihoreanul.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ciocolata PNL. Ziua de 1 Martie, folosită electoral de politicieni liberali

Ciocolata PNL. Ciocolate Milka, introduse într-o cutie de carton...