Salman Rushdie, în stare gravă, după ce a fost înjunghiat pe scenă, în statul New York

Data:

Scriitorul Salman Rushdie, împotriva căruia exista o condamnare la moarte, pronunțată în urmă cu trei decenii de ayatollahul Khomeini, a fost atacat la un eveniment din statul New York-ului, în timp ce se afla pe scenă. Poliția l-a arestat pe atacator.

Salman Rushdie a fost pus de către medici pe un ventilator, după ce a fost înjunghiat de 15 ori, inclusiv în gât și abdomen, vineri dimineață.

Împotriva scriitorului britanic de origine indiană, a fost emisă în 1989 o fatwa, prin care este condomnat la moarte de către liderului spiritual al Iranului, după ce a publica Versetele Satanice.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost dus la o operație, iar Andrew Wylie, purtătorul de cuvânt al său, a declarat că autorul a fost pus pe un ventilator și a suferit răni semnificative: „Veștile nu sunt bune. Salman va pierde probabil un ochi; nervii din braț i-au fost tăiați; iar ficatul i-a fost înjunghiat și rănit”, a menționat acesta, citat de The Guardian.

Citește și: De ce nu vorbesc maghiarii limba română și ce soluții sunt

Atacatorul, arestat

Un reporter de la Associated Press a fost martor la momentul în care n bărbat s-a suit pe scena de la Instituția Chautauqua și a început să-l înjunghie pe Rushdie, care urma să aibă o discuție cu sute de oameni veniți să asiste, despre libertatea artistică.

Participanții uluiți l-au ajutat să-l smulgă pe bărbat de pe scriitor, care căzuse la podea. Un polițist al statului New York, care asigura securitatea la eveniment, l-a arestat pe atacator.

„Un bărbat a sărit pe scenă de nu știu de unde și a început să-l lovească în piept, lovituri repetate cu pumnul în piept și în gât”, a declarat Bradley Fisher, care era în public. „Oamenii țipau și strigau și gâfâiau”, notează The Guardian.

Un medic din audiență a ajutat ca scriitorul să fie îngrijit, în timp ce soseau serviciile de urgență, a spus poliția.

Fotografiile făcute de un reporter de la Associated Press îl arată pe Rushdie stând întins pe spate,. Picioarele autorului erau ridicate deasupra pieptului, probabil pentru a menține sângele să curgă către inimă.

Deocamdată nu e clar care au fost motivele care l-au determinat pe Hadi Matar să-l atace pe scriitor.

Rushie, vânat de fanaticii religioși de 30 de ani

Sir Ahmed Salman Rushdie s-a născut în 1947 , în India. Este cunoscut mai ales pentru Versetele satanice, carte publicată în 1988 și care a fost considerată blasfemiatoare la adresa religiei islamice și care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini.

Imediat după publicarea romanului, lumea islamică a fost străbătută de un fior. India a interzis cartea pe 5 octombrie. Africa de Sud a făcut același gest pe 24 noiembrie iar Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia și Qatar au urmat doar la câteva săptămâni exemplul indian, potrivit Wikipedia.

Cartea a fost arsă într-o piață din Bradford, Anglia, pe 14 ianuarie, 1989, în timpul unei acțiuni de protest a musulmanilor englezi. Pe 12 februarie, cinci manifestanți au fost uciși de poliție în timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.

Pe 14 februarie 1989, o fatwa promițând execuția sa a fost citită la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iranului, care a caracterizat cartea drept „o blasfemie la adresa Islamului“.

Deși a scris o carte în 1990 ca să-și exprime respectul pentru Islam, Iranul nu și-a retras fatwa, ba chiar în 1999 a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2,8 milioane de dolari, valabilă și în prezent.

Până vineri, serviciile de securitate reușiseră să-l protejeze pe scriitor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Orădeanul care ține în viață arta vitraliilor

Orădeanul care ține în viață arta vitraliilor și a...

Toți olimpicii internaționali ai României au părăsit țara |Aktual24

Toți olimpicii internaționali ai României au părăsit țara. În...

Dosarul întâlnirii Dragnea-Trump, întors la DNA de doi judecători

Curtea de Apel București prin judecătorii Adriana Pencea și Laurențiu...

Cât îi costă pe constănțeni concertele de 1 Mai și Paște?

Cât îi costă pe constănțeni concertele de 1 Mai...