Mesaj dur al Kievului pentru Bucureşti, în scandalul dronelor: Nu avem nevoie de „tăcerea mieilor”

Data:

Mesaj dur al Kievului pentru Bucureşti: Mihailo Podoliak, consilier la Preşedinţia ucraineană, a transmis vineri, pe Twitter, un scurt comentariu în legătură cu controversa iscată de presupusa cădere pe teritoriul românesc a unei drone ruseşti, reproşând autorităţilor române, aşa cum sugerase în urmă cu câteva zile şi ministrul de externe Dmitro Kuleba, o atitudine prea precaută în legătură cu Rusia.

„Desigur, nimeni nu se aşteaptă ca NATO să invoce articolul 5 şi să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii metalice căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul”, spune Mihailo Podoliak după ce joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că România a informat alianţa despre fragmentele găsite în judeţul Tulcea, dar NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat lansat de Moscova împotriva României.

Făcând aluzie la o altă ocazie – în februarie 2023 – când versiunea autorităţilor ucrainene, care susţineau că rachete ruse au traversat spaţiul aerian al României. a fost contrazisă de Bucureşti, Podoliak acuză lipsa de reacţie şi spune că „Rusia îşi permite să folosească spaţiul aerian al României şi al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv: pentru că există tăcere”.

Citește și Magistrați și angajați CSM, somați să returneze bani încasați nelegal

Consilierul prezidenţial ucrainean sugerează României o atitudine mai curajoasă: „Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spaţiu aerian?” – se întreabă retoric Podoliak, cu o doză de ironie.

El sugerează Bucureştiului şi cum ar trebui să reacţioneze într-un astfel de caz: „De exemplu, prin declararea disponibilităţii de a doborî aceste rachete şi drone pe o anumită rază pentru a-ţi proteja graniţele”.

Podoliak propune, în consecinţă, ca în zonele de frontieră să fie desfăşurare sisteme suplimentare de apărare aeriană ca un mijloc de a apăra şi Ucraina, şi ţările vecine ei.

„În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfăşurăm în zonele de frontieră. Acest lucru va creşte semnificativ securitatea ţărilor care se învecinează cu Ucraina şi va limita capacităţile speculative şi provocatoare ale Rusiei”, arată Podoliak.

„Avem nevoie de acţiuni simple, nu de „tăcerea mieilor”…”, încheie consilierul prezidenţial, punctele de suspensie din finalul postării sale pe Twitter întărind nota sarcastică. (Ziarul de Iași)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Riscul unui nou război. Avertismentul președintelui Azerbaidjanului| Aktual24

Riscul unui nou război. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a...

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán | SONDAJ

Majoritatea europenilor au o părere negativă despre Viktor Orbán,...